Süddeutsche Zeitung: С какво право САЩ искат спирането на «Северен поток-2», към който нямат никакво отношение?!

Конфликтът около «Северен поток 2» прераства в конфликт между германския Бундестаг и Конгреса на САЩ. От Бундестага задават на колегите си от Съединените щати въпрос: с какво право американците се опитват да предотвратят газопровода между Руската федерация и Германия, към който нямат никакво отношение?

Превод от Süddeutsche Zeitung, Германия: 

Süddeutsche Zeitung: С какво право САЩ искат спирането на "Северен поток-2", към който нямат никакво отношение?!

Бундестагът се жалва срещу американските политици, защото те се изказват за по-строги санкции срещу „Северен поток 2“ и все още могат да попречат на изграждането на газопровода.

Конфликтът около «Северен поток 2» се превръща в конфликт между Бундестага и Конгреса на САЩ.

Клаус Ернст, председател на комисията по икономика и енергетика в Бундестага (представител на партията «Левите»), призова водещите сенатори и членове на Камарата на представителите на американския парламент да се въздържат от планираното затягане на американските санкции срещу практически завършения газопровод.

„Като избрани представители на американския народ, вие несъмнено и с право се съпротивлявате на всички опити за намеса във вътрешните работи на Тексас, Уисконсин или Пенсилвания. Европа от своя страна очаква, че ще уважавате решенията, взети демократично в рамките на Европейския съюз“, цитара Süddeutsche Zeitung думите на депутата.

„Екстериториалното прилагане на американските санкции подкопава трансатлантическото партньорство и накърнява репутацията на САЩ и американската икономика в ЕС“, предупреждава Ернст, обръщайки се към председателя на парламента Нанси Пелоси, ръководител на няколко комисии и автор на законопроекта.

Обвиненията, че газопроводът ще направи Германия зависима от Русия, са неоснователни, твърди Ернст.

Федералното правителство също отговори на опасенията, включително като подкрепи изграждането на терминал за втечнен природен газ (който може да бъде доставен в големи количества от Съединените щати, бел.ред.).

Този терминал ще улесни диверсификацията. Освен това федералното правителство «много активно и успешно» се застъпи за сключването на ново петгодишно споразумение за транзита на руски газ през Украйна.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/nord-stream-2-brief-nach-washington-1.4963179

 

Коментари:

Зареждане ...