САЩ въвеждат санкции срещу «Турски поток» през България за да освободят Европа от «енергозависимостта от Русия»

16 юли 2020-Нюз Фронт.

Протестите, които посолството на САЩ подкрепи у нас си свършиха работата- именно те се оказа аргумент за САЩ, че в страната ни има политическа нестабилност, и затова не може да се реализира втората отсечка по «Турски поток»- «Балкански поток». Освен това, САЩ смятат проектите «Северен поток-2», «Турски поток» за инструменити на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители

„Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“

 

САЩ въвеждат санкции срещу "Турски поток" през България за да освободят Европа от "енергозависимостта от Русия"

Последната фраза звучи мило, но цинично.
Съединените щати винаги са готови да действат единствено и само в името на собственте си интереси.
И след като ни провалиха Южен поток, сега правят всичко възможно, за да спрат „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Газопроводът „Турски поток“ бе обявен от президента на Русия Владимир Путин в Анкара през декември 2014 година
Проектът замени Южен поток, който трябваше да премине през България, но се оказа, че не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. По-късно премиерът на България призна, че страната ни се е отказала от проекта в полза на «партньорите» от САЩ.

 

Изграждането на «Балкански поток» бе временно отложено, включително заради пандемията на коронавирус.

Както по-рано News Front България съобщи, като се позовава на високопоставен източник от енергийния сектор у нас, САЩ възнамеряват да не допуснат „Балканския поток“ и, ако е необходимо, да свалят правителството.

Малко по-късно в страната избухнаха протести, които продължиха няколко дни.
Протестите бяха подкрепени от посолството на САЩ в София.Във вторник на 14 юли, според свидетели на протестите, бяха пуснати провокатори, чиято задача беше да създават безредици и сблъсъци с служителите на реда.
След провокациите, САЩ излязоха с изявление, че ще наложат санкции на всички компании, свързани с Турския поток, а за България конкретно обясниха мотивите си, че не виждат възможност за изпълнение на проекта от българска страна поради политическа нестабилност в България (която те уредиха ), което ще бъде последвано от временно правителство и назначаване на предсрочни избори. Премиерът Бойко Борисов заяви, че след срещата на върха на ЕС на 17-18 юли ще вземе решение по повод исканията за оставка на правителството.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...