Политолог: Тръмп възнамерява да принуди ЕС да купува американски шистов газ

16 юли 2020-Нюз Фронт.

Санкциите на САЩ срещу «Северен поток 2» и «Турски поток» ще повишат рентабилността на американското производство на шистов газ.
Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че руските газопроводи «Северен поток 2» и «Турски поток» ще бъдат подложени на нови американски санкции.

Ситуацията на газовия пазар е достатъчно сложна. Въпросът е в това, че американските компании за шистов газ се намират в
доста сериозно финансово положение — продукцията им не се доставя в пълен обем в ЕС.

«Северен поток 2» вече се завършва с усилията нат «Газпром» и е изключително сложно за САЩ да повлияят на неговото завършване.

Политолог: Тръмп възнамерява да принуди ЕС да купува американски шистов газ

Смисълът на очакваните санкции е да се ограничат възможностите за закупуване на природен газ след завършването на газопровода.

Тоест, да отделят клиентите, които ще закупуват от газопровода, от останалите играчи.
И по този начин, да могат САЩ да увеличат възможностите си за продажба на синьо гориво.Но дори да си представим, че «Газпром» няма да завърши този проект, ЕС поради затварянето на атомната електроцентрала, избягвайки много вредни за околната среда въглища и редица други обстоятелства, много големи обеми газ все пак ще са необходими в близко бъдеще.

В близко бъдеще ЕС може да се сблъска с недостиг на енергийни ресурси и в тази връзка САЩ ще използват всяка възможност за ограничаване в ръчен режим на европейския пазар от алтернативни газови проекти.
Ясно е, че по този начин Помпео се опитва да укрепи позициите на Доналд Тръмп в следващата предизборна кампания.

За действащият президент на САЩ производството на газ е изключително важно направление.
Първо, защото шистовите шисти се добиват в стратегически важни от гледна точка на предизборната кампания щати, например в Тексас.
Второ, за него са въведени редица технологични решения, включително тези, свързани с обслужващите компании
Нека ви напомня, че Тръмп се договори отделно за разширяване на покупката на синьо гориво, включително от Китай. Следователно това направление е изключително важна за него. И накрая, е изключително трудно да се продава газ на американския пазар, без политически натиск, износът му е малко вероятен.

Тоест, Тръмп по този начин поддържа своята избирателна база, показва, че е готов на сурови действия срещу Москва, а също така фактически помага на партньорите си, защото някои от енергийните компании са структури, които финансират кампанията на Тръмп.

От тази гледна точка става ясно, че тези действия са насочени към решаване на икономически проблеми чрез политически решения.
В крайна сметка всички добре знаят, че синьото гориво в САЩ ще е по-скъпо — по принцип не може да се доставя евтино.
Сега пазарът е нисък и по принцип за американските компании не е изгодни да го доставят на външния пазар.

Също така си струва да се обърне внимание на факта, че шистовия газ, за разлика от газ от газопровод, може да отиде навсякъде.

Съответно, цените се повишиха в Китай — той отиде там.
В бъдеще ще се вдигнат цените в САЩ — той ще остане в тази страна.
Тоест, всъщност прикачването от тръбата осигурява гаранции за доставките на синьо гориво и частично свежда до минимум ценовия компонент.
Ясно е, че това е много важен проект за американския президент и той се опитва да реши проблемите, като отсича излишното синьо гориво.
И ако някой си мисли, че това помага на украинските „колеги“, то това също е голяма заблуда.
Ако зависеше от Тръмп , той би отрязал и украинския поток, тъй като в резултат недостигът на газ би довел до рязко увеличение на цените на синьото гориво на европейския пазар и следователно би направил доставките от газови месторождения в САЩ чрез технология за втечняване рентабилни.

 

Автор: Дмитрий Абзалов

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...