ВСС с призив за нормализиране на диалога между институциите

С 12 на 5 гласа Висшият съдебен съвет излезе със специална декларация с призив за нормализиране на диалога между институциите.

Това стана в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев.

ВСС с призив за нормализиране на диалога между институциите

Заседанието беше свикано след остра декларация на Прокурорската колегия от понеделник по повод протести с искане на оставка на главния прокурор и същото искане плюс критики към работата на държавното обвинение от президента Румен Радев. Вчера обаче Съдийската колегия  каза «не» на въвличането ѝ в дебат за защита на Прокуратурата в конфликта ѝ с президента Румен Радев. Дебатът в този дух продължи и днес.

Позициите на Даниела Марчева от Съдийската колегия и на Георги Кузманов от Прокурорската колегия са:

«Съдийската колегия не следва да бъде въвличана по никакъв начин в институционална подкрепа, на когото и да е, независимо дали става въпрос за органи на независимата съдебна власт, защото трябва да пази пълен неутралитет по отношение на всички власти, включително и от фактори, които са вътрешни за системата», каза Мирчева.

«Разбирам нежеланието на част от колегите съдии да изразят положително становище към нея, считайки се за арбитър, но те в момента не са арбитри в никое от делата, които евентуално биха били образувани и не може да стигне до тях по никакъв начин», каза Кузманов.

Финалният вариант на документа съдържа призив за спазване върховенството на правото, разделението на властите и нормализирането на диалога между институциите. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...