От днес в Гърция само с отрицателен тест за коронавирус.

Изискването за отрицателен тест на «Промахон» намали пътниците през този граничен пункт. Няма опашка и колите преминават за минути. Натоварен е трафикът на товарни автомобили.
Появиха се единични случаи на заразоносители и на гръцките острови.

Граничният пункт «Кулата -Промахон» се приеминава само с отрицателен резултат от тест за коронавирус.

От днес в Гърция само с отрицателен тест за коронавирус.
Тест за коронавирус на ГКПП «Кулата — Промахон»Снимка: AП/БTA

От 6.00 ч. тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален PCR тест на английски език, като формулярът трябва да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника. Сертификатът трябва да е издаден от лицензирана лаборатория, посочена в официалния списък на министерството на външните работи.

В България има 36 оторизирани лаборатории за PCR тестове. Според управителя на една от големите вериги лаборатории в страната д-р Росен Михайлов желаещите да пътуват за Гърция няма да имат проблеми с бързината и качеството на тестовете и изготвянето на документите:

«Ние още от началото на март, когато започнахме да работим PCR за коронавирус, на хората, които желаят, даваме резултат на английски език. ЕГН-то е вътре. Не е проблем да се вкарат и данни от личната карта. Ние работим на 7-8 работни места, така че едновременно 7-8 пациенти минават. Работим с удължено работно време — от 7.30 ч. до 19 ч. Не се е случвало да има върнати пациенти. По-скоро някой ако види опашка, може да се откаже, но тя върви доста бързо.

Цената на PCR теста е 100 лева.

Репортаж на Лалка Радкова от Радио Благоевград

Коментари:

Зареждане ...