Китай се противопостави на решението на Великобритания да премахне Huawei от 5G мрежата

Китайското външно министерство заяви в сряда, че Пекин «категорично» се противопоставя на решението на Обединеното кралство да премахне оборудването на Huawei Technologies Co. Ltd. от британската 5G мрежа.

Китай се противопостави на решението на Великобритания да премахне Huawei от 5G мрежата

Даунинг Стрийт заяви, че решението е взето поради опасения за националната сигурност, както и за подпомагане на телекомуникационните мрежи на Великобритания и икономиката на страната.

Според китайските власти забраната е политическа манипулация, като Великобритания и САЩ си сътрудничат за да дискриминират китайските фирми.

По-рано днес тайванският министър по цифровите технологии Одри Танг пък посочи, че използването на китайско оборудване за изграждане на мрежова инфраструктура би било като вкарване на «троянски кон» в системата.

Днешният китайски протест е факт, след като във вторник правителството на премиера Борис Джонсън наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на британската 5G мрежа, като

нареди на телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайския технологичен гигант до 2027 г. и да прекратят закупуването на 5G компоненти от Huawei още до края на настоящата година.

Коментари:

Зареждане ...