Facebook: Загуба на работни места в 1/3 от малките и средни фирми по целия свят

Една от всеки три малки фирма по целия свят беше принудена да прибегне до съкращения на работни места през месец май, за да продължи да функционира по време на коронавирусната пандемия, показва проучване, което само подчертава колко силно кризата с Covid-19 е ударила световната икономика.

Facebook: Загуба на работни места в 1/3 от малките и средни фирми по целия свят

Около 26% от малките и средни предприятия, анкетирани от «Фейсбук» (Facebook), в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка, заявиха, че са били принудени да затворят в периода между януари и май 2020 г. В проучването са участвали повече от 30 000 лидери на малкия бизнес от повече от 50 държави, съобщава Ройтерс.

От бизнесът, който продължи да работи по време на проведеното между 28-и и 31-ви май проучване, почти две три се оплакваше от по-ниски продажби през предходните 30 дни в сравнение със същия период година по-рано.

За да се справят с това, което проучването определи като «предизвикателството на живота», една трета от по-малките анкетирани предприятия, които са работили по време на анкетата на «Фейсбук», са заявили, че са намалили техния персонал.

«Пандемията Covid-19 не е просто спешно положение за общественото здраве; това е и икономическа криза, която удря малкия и средния бизнес изключително силно», се посочва в доклада.

Малките и средните фирми с бизнес страница във «Фейсбук» бяха анкетирани в първата от поредицата шестмесечни аналогични проучвания, насочени към изследване на въздействието на пандемията върху по-малките предприятия.

Коронавирусната пандемия принуди правителствата в световен мащаб да наложат строги мерки за ограничаване и блокада през изминалите месеци, осакатявайки по този начин икономическата активност и вкарвайки някои от икономики в рецесия.

През юни Международният валутен фонд прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 4,9 през 2020 г. заради коронавирусната криза.

Според доклада на «Фейсбук», най-силно засегнати са бизнес секторите, насочени към потребителите, като около 54% от туристическите агенции и 47% от по-малките фирми, работещи в сферата на хотелиерството и събитийния мениджмънт, са заявили, че са били затворени в момента на проучването.

Бизнесът, ръководен от жени, е бил затворен в по-голям степен по време на това проучване, отколкото този, ръководен от мъже.

«Не само, че по-голяма част от ръководения от жени бизнес управлява микропредприятия без служители, но ръководените от жени малки и средни фирми също така са концентрирани в секторите, които са най-силно засегнати от противоепидемичните ограничителни мерки», отчита проучването на «Фейсбук». Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...