БЛС настоява за спешни пунктове за тестване за Covid-19

Да бъдат създадени спешни пунктове за тестване за Covid-19 настояват от Българския лекарски съюз. В тях пациентите ще се изпращат при съмнение за зараза с вируса.

Целта е специалните кабинети, в които се вземат пробите, да са извън болничните заведения.

БЛС настоява за спешни пунктове за тестване за Covid-19

Разкриването на подобни кабинети ще облекчи работата на общопрактикуващите лекари и няма да създава опасност за останалите пациенти, особено през есенно-зимния сезон, когато се очаква пик и на други вирусни заболявания със сходни на Covid симптоми, каза зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов:

«Изключително целесъобразно в заетите пунктове, защото фибрилни пациенти, процент от тях носители и заразоотделящи вируса пациенти, след като започнат да посещават лечебните заведения, определено ще има пик».

В писмен отговор до БНР от Министерството на здравеопазването съобщават, че не е необходимо създаването на спешни пунктове за Covid-19. На тези граждани в момента не се налага да чакат заедно с хронично болни лица пред лекарски кабинети.

Ако бъдат разкрити спешни пунктове, от БЛС настояват финансирането на PCR тестовете на здравноосигурените пациенти да не бъде за сметка на НЗОК, тъй като при гласуването на бюджета ѝ средства за Covid-19 не са били предвидени. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...