Службата за сигурност на Украйна не позволи Закарпатието да се отцепи от страната

Службата за сигурност на Украйна предотврати дейностите на група граждани в Закарпатския регион, които направиха опит да организират излизането на Закарпатието от страната. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Службата за сигурност на Украйна не позволи Закарпатието да се отцепи от страната

По-рано съобщихме, че в Унгария учредиха длъжността министър за Закарпатието.

Тези действия предизвикаха истерия във външнополитическото ведомство на Украйна, което без съмнение може да се превърне във въоръжена провокация от страна на киевския режим по отношение унгарското национално малцинство в Закарпатието.

За подобно развитие на събитията заяви украинският политолог Олег Хавич, чието изявление цитира интернет изданието  «Украина.ру».

«Истерията, която спретнаха в Киев в отговор на действията на унгарското правителство, доказва, че киевският режим се подготвя за ескалация на конфликта с Унгария.

Първите жертви на въоръжената провокация на Киев могат да станат унгарците, живеещи в Закарпатието», отбеляза украинският експерт.

Хавич счита, че истерията в Украйна е предизвикана не от решението, а от пресконференцията на Ищван Грежи, който много години отговаря за координиране на взаимоотношенията между Украйна и Унгария.

Украинският експерт обърна внимание на това, че унгарският чиновник е обещал на закарпатските унгарци подкрепата на Будапеща.

«От Киев заявиха за готовност да отделят средства за региона, но не за мирното население, а за военните.

В началото на месеца министерството на отбраната на Украйна в лицето на Степан Полторак и главата на областната администрация на Закарпатието Генадий Москал обсъдиха разполагането на батальон 128-и от планинско-пехотната бригада в Брегово», отбеляза политологът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...