Россотрудничество: СССР го няма, но народите в него са наш приоритет!

Ръководителят на «Россотрудничество» Евгений Примаков говори за приоритетите на федералната агенция.

Россотрудничество: СССР го няма, но народите в него са наш приоритет!

„На първо място, ние сме загрижени за вътрешния кръг — страните и народите, които някога имаха общо пространство с нас и обща историческа съдба. Съветският съюз го няма, но има връзки и ние ги ценим“, каза той в интервю за вестник „Известия“.

По-рано Елеонора Митрофанова от «Россотрудничество» заяви, че  публикациите в СМИ в Чехия, в които се казва, че действащият ръководител на «Россотрудничество» в Прага уж е донесъл отрова в републиката, са провокация. Това съобщи РИА Новости.

Според нея тези съобщения са насочени към засилване на негативната реакция на ситуацията около събарянето на паметника на СССР маршал Иван Конев.

„Тази история продължава отдавна. Това, разбира се, е чиста провокация … Има сили, които искат да засилят тази отрицателна реакция, но не всички са такива в Чехия “, каза Митрофанова.

По-рано стана известно, че районът Прага-6 е съборил паметника на маршал Конев, който е издигнат със средствата на жителите на Прага в знак на благодарност за заповедта на съветския пълководец да не се използва тежка артилерия по време на освобождението на града от нацистите през май 1945 г. и с това запазил сградите в града.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече тези действия «възмутителни и цинични».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...