Огнян Минчев: Това управление може да си отиде, но проблемът е, че няма какво да дойде

«Една от основните функции на олигархичната система, в която живеем, е да предотвратява възникването на алтернатива. Проблемът е дали ще успеем с поредни обществени протести да изградим алтернатива«.

Огнян Минчев: Това управление може да си отиде, но проблемът е, че няма какво да дойде

Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев и уточни, че гражданските протести са основният инструмент за задържането на демокрацията във властта.

«Това управление може да си отиде, но големият проблем на ситуацията е, че няма какво да дойде. Радев с Нинова, Манолова, Слави и други квази политически организации не са в състояние да произведат алтернатива», категоричен беше Минчев и допусна хипотеза, при която едно служебно правителство може да използва пандемията за удължаване на своя мандат: 

«Много рискове, които трябва да приемем и да намерим най-разумният вариант в тази кризисна поляризация и разделение».

Според политолога президентът Румен Радев няма личният капацитет  и не е безспорна фигура, за да оглави промяната в страната.

Минчев посочи съпредседателя на «Демократична България» Христо Иванов като единствения израстващ политически лидер.

В предаването «12+4» Огнян Минчев подчерта, че в момента нито статуквото е приемливо, нито очерталата се негова алтернатива.

«Намираме се в политическа блокада», заяви той и обясни, че политическата сила ГЕРБ не е безалтернативна, но алтернативата на управлението им, което е служебно правителство на президента Радев, е неприемливо:

«БСП е разделена дали да отиде с ДПС и ГЕРБ, или в друга посока. Това са реалности, които показват, че посочваната алтернатива не е приемлива».

Той предупреди, че «когато властта се търкаля по улиците, хората, които са излезли да протестират, трябва да внимават много внимателни да не я вземат тези, които ще възпроизведат същата система или ще създадат още по-лоша».

Огнян Минчев прогнозира продължителни протести, в които политическата алтернатива ще има време да съзрее.

По думите на политолога ДПС не е просто «коз в междуетническите отношения», а е «най-важното ядро на контрола на олигархията върху всички власти в държавата».

Минчев посочи, че заявката на главния прокурор Иван Гешев да се бори с олигархията още от първия момент на работата му е довела до обвинение, че разчиства част от олигархията, за да усили останалата част от нея. Според него въпросът с оставката на Гешев е много по-сложен процес, отколкото оставката на правителството, но:

«Поведението на главния прокурор има пряко въздействие върху начина, по който се държи Бойко Борисов, а и правителството му».

Коментари:

Зареждане ...