Министър на отбраната при Иван Костов: Ако имунитетът на Радев се потвърди, Гешев ще трябва да подаде оставка

«Разрешаването на създалата се криза в България не зависи нито от посолството на САЩ в София, нито от Тръмп, нито от ЕС». Това каза Бойко Ноев — бивш министър на отбраната в правителството на Иван Костов и бивш посланик на България в НАТО, във връзка с протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Министър на отбраната при Иван Костов: Ако имунитетът на Радев се потвърди, Гешев ще трябва да подаде оставка

«Нещата са в ръцете на българските граждани, нещата са при нас, никой да не чака някой отвън да му помогне», коментира той.

По думите на Ноев НСО и полицията скоро ще започнат да не слушат управляващите, защото те водят страната към конституционна криза и трябва да си отиват от властта:

«НСО е извън всякакъв контрол и никой не носи отговорност за нея. Главната причина за това е законът, който управляващата върхушка, воглаве с Борисов, направиха така, че тя да е служба в услуга на привилегировани. Разговорът за тази служба тепърва предстои».

В предаването «Неделя 150» Бойко Ноев коментира прокурорската акция в сградата на президентството:

«Не може решение на третостепенен съдия да разрешава тежковъоръжен обиск в президентската институция, която се ползва с висш имунитет. … НСО предаде президента», смята той.

Според Ноев Конституционният съд трябва незабавно да публикува своето тълкувателно решение относно имунитета на президента:

«Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите».

Той определи това решение като водораздел:

«Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи очакват, то това изпращане на въоръжени лица срещу тази институция е противоконституционно. Това означава, че главният прокурор е разпоредил неконституционни действия и носи отговорност за това». 

По думите на Ноев заради това би могло да се стигне не само до оставката на Иван Гешев, но и до разследването на неговите действия в качеството му на главен прокурор.

«От публикуването на вече готовото решение зависи стабилността на държавата», категоричен беше Ноев.

Коментари:

Зареждане ...