Focus: новите ЗРК С-500 изпреварват възможностите на САЩ с 15 години

11 юли 2020-Нюз Фронт.

След недостижимите С-400, заради които толкова много се измъчват в САЩ, от Русия пристигна новина за ново поколение  руски противоракетни системи С-500 » Прометей, способни да се борят с всички видове балистични цели.
Това което е известно към момента ( защото не се разкриват излишни подробности), C-500 се отличава с радиус на разрушаване от 600 километра, една система може да открие и едновременно да удари до десет балистични цели, движещи се със скорост до седем километра в секунда, може да прехваща бойните глави при свръхзвукови скорости. С-500 ще ползва същите ракетоносци, като С-400.

 

Изданията Moscow Times и Bulgarian Military публикуваха статии за новият руски зенитно-ракетен комплекс С-500 «Прометей»

Тази система, както отбелязват авторите на тези публикации, осигурява ефективна защита срещу спътници, хиперзвукови оръжия и други опасности, включително в космоса.

Focus: новите ЗРК С-500 изпреварват възможностите на САЩ с 15 години

Производството на тези системи ЗРК ще започне по-рано от първоначалните планове.
Дори изтребители, направени с помощта на технология за стелт, могат да бъдат лесна плячка за тази система. Началникът на руските ВВС генерал-полковник Сергей Суровикин нарече комплекса С-500 «първото поколение космически отбранителни системи».
Всъщност първоначално е трябвало да бъдат приети тези системи през 2025 година, но е възможно това да стане тази година.

„Комплексът С-500 е способен да унищожава почти всички съществуващи идостойни за споменаване цели в близкия космос и в атмосферата, така че е в състояние да решава стратегически въпроси в областта на противоракетната отбрана.
В допълнение, това е мобилна система, което означава, че тя може бързо да бъде внедрена във всяка застрашена зона «, каза Игор Коротченко, директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие (Center for the Analysis of World Arms Trade).

Използваните технологии изпреварват възможностите на останалия свят.
Накратко, тази зенитна ракетна система всъщност е „всеядна“ и според някои експерти изпреварва конкурентните западни системи с около 15 или 20 години.
Още през 2019 година китайските експерти предположиха, че ЗРК С-500 е най-модерният комплекс от руските въоръжени сили и вероятно въоръжените сили на целия свят.

Според наличните данни радиусът на действие на комплекса С-500 Прометей е 600 километра, а президентът на Русия Владимир Путин дори говори за «свръхвисоки височини» (ultra-hohen Höhen). Въз основа на тези данни може да се предположи, че С-500 може да се използва и за защита от метеорити и други небесни тела.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...