Женмин жибао (Китай): Руският ЗРК и неговите уникални характеристики

Зрителите на Червения площад видяха множество видове военна техника. Но вниманието им беше насочено към руския зенитно-ракетен комплекс (ЗРК). Русия прекара много години в разработването му, но очакванията си струваха, пише изданието. С тази система за противовъздушна отбрана тя ще укрепи позициите си в стратегическата конфронтация със САЩ.

Превод от Женмин жибао (Китай): 

Женмин жибао (Китай): Руският ЗРК и неговите уникални характеристики

На 24 юни на Червения площад в Москва се проведе грандиозен военен парад.

Основното внимание беше съсредоточено върху зенитния ракетен комплекс С-350 «Витяз», който за пръв път се появи на Червения площад.

За разработката на дадения вид оръжие на Русия й бяха необходими 28 години, но неговата поява й позволява да премине на ново технологично ниво. С-350, получил името «Витяз», както и неговият предшественик С-300, притежават уникални характеристики, които станаха  обект на специалното внимание на целия свят.

В сравнение със С-300, С-350 е не само по-евтин, но също така има подобрени показатели, има и по-високо ниво на информатизация и степен на маневреност.

Пусковата установка на системата С-300 е оборудван само с четири пускови ракети, докато С-350 има 12 пускови ракети. С-350 може да извършва смесено натоварване на ракети, сред които ракети със среден обсег, с които са оборудвани системите С-400 и Бук-M1-2, както и други модели управляеми ракети с малък радиус на действие.

Максималният обсег на комплекса е 60-120 км, а максималната височина на стрелба е 30 км. По този начин Витяз може ефективно да атакува и прихваща различни видове маневриращи цели и балистични ракети.

С-300, С-400 и С-500, които са на въоръжение в руската армия, имат радиус на действие повече от 150 км.

В случай на възникване на крупномащабна война в бъдеще предпочитанията ще бъдат към по-евтиния и лидерски комплекс С-350. Според плана за дислокация на руските войски за ПВО, един батальон ПВО С-350 в съчетание със зенитно-ракетния комплекс «Панцир С» ще бъде достатъчен, за да издържи атаката на авиационна бригада, затова С-350 притежава по-голяма стратегическа ценност от С-300.

Петя Паликрушева

Източник: http://military.people.com.cn/n1/2020/0628/c1011-31761249.html

Женмин жибао (Китай): Руският ЗРК и неговите уникални характеристики

Коментари:

Зареждане ...