«НеКовидна» пневмония коси в Казахстан- почти 500 смъртни случая за седмица

10 юли 2020-Нюз Фронт.

През юни все повече области в Казахстан започнаха да съобщават за наплив от пациенти болни от пневмония. 

Мащабите първоначално не бяха ясни, но постепенно здравните власти започнаха да характеризират ситуацията като сериозна, понякога като критична. В същото време в различни страни, които са се сблъскали с подобни процеси, правеха извод, че причината за огнището на пневмония е именно коронавирусът, и казахстанското Министерство на здравеопазването реши да не бърза със заключения.

Главният държавен санитарен лекар на Република Казахстан Айжан Есмагамбетова коментира увеличаването на броя на случаите и смъртността на пациенти с пневмония в Казахстан, съобщи изданието Azattyq Rýhy.

"НеКовидна" пневмония коси в Казахстан- почти 500 смъртни случая за седмица

„Ако сравним смъртността от пневмония през шестте месеца на 2019 година и 2020 година, като цяло смъртността от пневмония през шестте месеца на 2019 година и 2020 година всъщност не се е променила много.
Ако за шест месеца на 2019 година- 1780 случая, то за шест месеца на 2020 година са 1772 случая.

Отбелязваме, че през юни тази година увеличението на смъртността от пневмония се увеличи и възлиза на 628 души “, каза на брифинг Айжан Есмагамбетова.

Междувременно процентът на заболеваемост от пневмония през първата половина на тази година спрямо първата половина на 2019 година се увеличил с 55%, продължи тя.
„В действителност през юни се наблюдава увеличение с четири пъти“, каза главният санитарен лекар на Казахстан.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването на републиката Алексей Цой заяви, че през първата половина на годината броят на пациентите с пневмония е около 98,5 хиляди, което е с 55,4% повече в сравнение със същия период на миналата година.
Значителна част от заразените имат отрицателен тест за коронавирус.
Общият брой на пациентите с коронавирус в Казахстан е малко над 53 хиляди души.

Според главния санитарен лекар на Казахстан Айжан Асмагамбетова се провеждат изследвания, за да се установи причината за увеличаването на случаите на пневмония и да се намери причинителят.

Напомняме, че в Казахстан, на фона на усложнението на епидемиологичната ситуация и увеличаване на заразените с коронавирус, на 5 юли беше въведена двуседмична карантина, ограничителните мерки могат да бъдат удължени с още две седмици или да се ужесточат допълнително.

 

415 смъртни случая от пневмония за седмица. Тези числа не са включени в статистиката на COVID-19.
В Казахстан миналата седмица 415 души починаха от пневмония, от коронавирус, според официални данни, 76.
В болниците на страната има над 31 хиляди души с диагноза пневмония, чиито PCR тестове дадоха отрицателен резултат за коронавирус. Министерството на здравеопазването призна, че притокът на пневмония може да се дължи на разпространението на коронавирус, но не бърза редовно да публикува статистика за хоспитализациите и смъртността от „нековидната“ пневмония.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...