Александър Вучич от Париж: чуждестранен фактор участва в протестите  с цел насилствена смяна на правителството

10 юли 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Сърбия Александър Вучич повтори в Париж, където се срещна с Емануел Макрон, че чуждестранният фактор също е въвлечен в протестите в Сърбия, и че всички онези, които са били вече разкрити и са участвали в протестите, ще бъдат подведени под отговорност. Той заяви, че основната цел на протеста е насилствена смяна на правителството.

Когато в републиката беше регистрирано ново огнище на коронавирус, властите бяха принудени да подновят карантината. Под предлог на недоволство от ограниченията екстремистите организираха протест в Белград, който бързо прерасна в безредици и опит за завземане на парламента.Президентът на Сърбия Александър Вучич вече заяви, че зад тази акция стоят чужди структури.

 

Александър Вучич заяви, че „сред протестиращите е намерено всичко — Морзова азбука до секретни карти, пистолети със глушители“, за телевизия Pink от Париж и заяви, че „всички ще отговорят“, съобщава Танюг.

Александър Вучич от Париж: чуждестранен фактор участва в протестите  с цел насилствена смяна на правителството

Израелски украинец и американски военни от Донбас- кой щурмува сръбския пармалент под прикритието на «недоволни»?

По-рано стана известно, че дори „недоволните сърби“ са били граждани на други държави.

По-специално стана известно, че по време на безредиците снощи белградската полиция задържа двама израелски граждани. Единият от тях е 21-годишен родом от Украйна, вторият е родом от Киргизстан, той е само на 18 години.

Александър Вучич от Париж: чуждестранен фактор участва в протестите  с цел насилствена смяна на правителството

Александър Вучич от Париж: чуждестранен фактор участва в протестите  с цел насилствена смяна на правителството

По време на погромите те извадили торби от контейнери за боклук, хвърляйки ги на пътя и са опитали да ги подпалят. Прави впечатление, че и двамата пристигат в Сърбия съвсем скоро: 19 юни и 3 юли.
Освен това сред участниците в погромите бяха забелязани наемници на американската частна военна компания Blackwater, които в миналото участваха в наказателна операция в Донбас. Според сръбското издание Alo, наемниците са действали като координатори по време на белградските бунтове.

 

 

Президентът на Сърбия заяви, че държавата и държавните институции съществуват и държавата трябва да реагира на насилието.

„Бих искал да кажа на гражданите на Сърбия, нормалните хора, които са против насилието, че трябва да бъдем сдържани, че не трябва да се изнервяме.
Да, когато се събират 10-50 души, когато полудяват, както през 2017 година, нека ги пуснем и покажем, че ние сме различни, по-отговорни и по-сериозни “, отбеляза от Париж.

Той спомена за хвърлянето на коктейли и факли Молотов в кметството в Нови Сад и повтори, че „унгарските фашисти не са правили това и през Втората световна война“.

„Ще защитим Нови Сад, Белград, Ниш и цяла свободна Сърбия от онези, които вярват, че могат да направят нещо под прикритието на нощта“, каза Вучич.

Той добави, че онези, които организират насилствени протести, „със сигурност разчитат на отслабване на позицията на Сърбия при решаването на проблема с Косово, но основната им цел е да изземат властта извън рамките на изборите и волята на хората“.

На въпрос дали това е насочено към подкопаване на предстоящите преговори за Косово, Александър Вучич отговори, че е ясно, че протестите не са заради короната.
На въпрос кой е този, който е извършил насилието по време на протестите, той отговори, че това не са просто нападения срещу полицията.

„Те се преструват, че тези атаки са били извършени от някои предполагаеми провокатори на режима.
«Всеки, който хвърля камъни в полицията, има лице, име и фамилия. Никой не принадлежи на правителството, но те са хулигани и хулигани, които подкрепят, когато имат нужда, а когато не, толкова по-бързо се отказват от него.» 

 

Срещата с Макрон

Сръбският президент Александър Вучич, който е на двудневно посещение в Париж, се срещна в четвъртък, 9 юли вечерта с френския президент Еманюел Макрон.

Диалогът между Белград и Прищина е в центъра на преговорите между двамата лидери зад затворени врати и, както бе обявено, те ще обсъдят и европейския път на Сърбия, двустранните отношения между двете страни и коронавирусната пандемия.След срещата на двете делегации ще се проведе работен обяд, който Макрон организира в рамките на посещението на Вучич.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...