Гешев: Съветник на президента нерегламентирано е изнасял секретни материали от разузнаването

Главният прокурор Иван Гешев съобщи за претърсванията в сградата на президентската администрация по две съдебни производства.

Гешев: Съветник на президента нерегламентирано е изнасял секретни материали от разузнаването

Едното досъдебно производство е на Военноокръжната прокуратура, а другото, с което българските граждани са запознати, е престъпно сдружение за търговия с влияние, каза главният прокурор.

Получено е разрешение от две съдилища и това действие на Военноокръжната прокуратура е съвсем логично, коментира Гешев и на въпрос дали се налага акцията в президентската институция обоснова преценката си така:

«По едно от делата на Военноокръжна прокуратура съветник на президента представя материали с гриф по закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има в тази каса, нали така?

И едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на третия или на четвъртия път предоставя материали, които са, повтарям,  нерегламентирано изнесени с грифа са от Държавна агенция «Разузнаване».

Целите на прокуратурата и нейните приоритети са противодействие на конвенционалната и битовата престъпност, още веднъж изтъкна главният прокурор, който е в Габрово във връзка с акция на територията на Габрово и Севлиево за разпространение на наркотици и кражби.

По случая в парка «Росенец» Иван Гешев призова да не бъде замесвана прокуратурата в дребните игрички на политиците.

«Независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или става въпрос за президента, или става въпрос за министър-председателя, по-скоро нещата така, както аз ги видях вчера, беше смешно, а поведението на, ако това са били служители на НСО, е проблем, НСО е на подчинение на президента, така че това е проблем на евентуална вътрешна проверка».

Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...