„Предизвика разумни съмнения“ — в Киргизстан разказаха как успяха да прекъснат строителството на канадската биолаборатория

8 юли 2020-Нюз Фронт.

Канадското правителство отпусна 60 милиона долара за изграждане на биолаборатория и то в непосредствена близост до столицата на Киргизстан.Това заяви експертът по въпросите за държавно управление
Шерадил Бактигулов по време на онлайн конференцията «Чуждестранни биолаборатории в Централна Азия: защита от био заплахи или инструмент за геополитически игри?«Бактигулов говори за събитията, които се развиват в републиката в началото на миналото десетилетие.

 

„Предизвика разумни съмнения“ - в Киргизстан разказаха как успяха да прекъснат строителството на канадската биолаборатория

„Както си спомням, тогава се провеждаше граждански мониторинг. В Узбекистан вече беше построено лаборатория трети клас ( трета степен на биозащита) на стойност 900 хиляди долара.

У нас искаха да построят такава биолаборатория за 60 милиона долара.
Имахме предложения за преобразуване на съществуващи лаборатории. Членовете на обществеността дори събраха над 4 хиляди подписа. Разбира се, си струва да си припомним тогавашната революция. Ако не беше тя, лабораторията щеше да бъде изградена. Революцията помогна през 2011 година за увеличаване на недоволството от появата на лабораторията. Това беше първият и единствен случай, когато депутати от Общинския съвет на Бишкек свикаха комисия и се обърнаха към парламента. Тогава договорът с Канада беше прекратен “, каза Бактигулов.

Той подчерта, че опасенията сред обществеността са се увеличили на фона на катастрофата в атомната електроцентрала Фукушима-1 в Япония на 11 март 2011 година.
Там нивото на защита беше многократно по-високо, отколкото в биологичната лаборатория, която беше предложена да бъде изградена в Киргизстан. Освен това в републиката съществува сеизмична активност.„Канада от своя страна беше против преместването на лабораторията от Бишкек, което предизвика основателни подозрения“, констатира експертът.

Бишкек отказа да се подлага на заплаха през 2011 година, и ще го направи отново.

„Пандемията на коронавирус отново актуализира темата за изграждането на биологични лаборатории в Киргизстан.
Темата се обсъжда не само от представители на различни НПО, но и от експерти с журналисти в сайтове, подкрепящи подобни инициативи. Специфична селекция от лектори и медии показва интерес за обсъждане на темата от чуждестранните поръчители “, каза политическият анализатор Игор Шестаков в интервю за изданието StanRadar.com

Бишкек се отказа от проекта и това не е първият път.
През 2011 година Канада предложи 60 милиона долара за изграждането на международна биолаборатория в центъра на Бишкек на територията на Ботаническата градина. Канадската страна обеща, че тази биолаборатория ще защити Киргизстан от вируси, свързани с вируси, включително с болести по животните. Както беше планирано, в страната трябваше да се появи лаборатория с широко действие, където да се съхраняват и изучават особено опасни вируси от цял свят.
Въпреки факта, че знамето на Запада се развя над тази идея, някои неправителствени организации в Киргизстан категорично се противопоставиха на идеята за изграждане на подобни съоръжения. Заедно с тях проектът беше критикуван от депутати, учени от Академията на науките на Киргизстан и активисти.

Сега САЩ и Китай обменят обвинения кой е виновен за
коронавирусната пандемия. Според съобщения в международните медии, сегашният коронавирус е 70% идентичен с вируса MERS-CoV, огнища на който са регистрирани през 2012 и 2015 г.

През последните четири години американските биохимични лаборатории, разположени в Грузия, изследват прилепи, които предават различни заболявания, включително вируса Ебола и новия тип пневмония, открит в COVID-19.
Всичко, което изброих, е информация от медиите.
Ако говорим за обсъждане на темата за изграждането на лаборатории в Киргизстан, тогава виждам в нея признаци на външнополитическа заповед. Лобистите на този проект нямат нови аргументи и отговори на ключови въпроси.

На  фона на коронавирусната пандемия, все повече страни станали жертва на амбициите на САЩ да се занимават с опасни вируси и патогени започват да поставят въпроса за необходимостта от проверка и затваряне на американските биолаборатории.

Продължаваме да ви информираме по темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...