Патрушев: Твърденията за сговор между Русия и Талибаните са нелепи и смешни

Твърденията за сговор на Русия с «Талибаните» («Талибаните» са забранена терористична организация в Руската федерация) срещу американските военни в Афганистан са неоснователни и нелепи, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

Патрушев: Твърденията за сговор между Русия и Талибаните са нелепи и смешни

«Това са нелепи изявления. Те могат да бъдат изразени само от такива, които са слабо запознати със ситуацията в Афганистан или умишлено изкривяват реалното състояние на нещата в региона», каза Патрушев в интервю за «Аргументи и факти».

Американският Национален съвет по разузнаване подготви меморандум, в който се посочват липсата на преки доказателства за сговора на Русия с радикалното движение «Талибани» (организацията е забранена в Русия) в Афганистан. Това съобщи  The New York Times.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Националният център по борба с тероризма оценяват данните за връзките на Русия с талибаните като «средно надеждни» и посочват липсата на убеденост в достоверността на тази информация, се казва в меморандума.

Освен това, в документа се отбелязва, че Агенцията за националната сигурност също не разполага с информация, подтвърждаваща извода за «сделка» на руското разузнаване с талибаните.

По-рано вестник The News York Times написа, че Русия е подтиквала бойците от движението «Талибани» да извършват нападения над военнослужещи от международната коалиция в Афганистан.

Руската страна отрича дадената информация, движението «Талибани» също заявява за несъответствие на публикуваните сведения с действителността.

По-късно вестник Washington Post заяви, че уж заради сговора между Русия и талибаните в Афганистан са загинали «няколко» американски военни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никой не го е информирал за нападения над войници на САЩ в Афганистан, зад което нападение, вероятно, стои Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...