Китай: Бихме се присъединили към преговорите между Русия и САЩ, ако Щатите намалят адрения си арсенал до нашия

Китай би се радвал да се присъедини към ядрените преговори между Русия и САЩ, ако Вашингтон намали ядрения си арсенал до нивото на този на Китай. Това обяви директорът на отдела за контрол на въоръженията към китайското външно министерство Фу Зонг.

Китай: Бихме се присъединили към преговорите между Русия и САЩ, ако Щатите намалят адрения си арсенал до нашия

Американският ядрен арсенал е много по-голям от китайския и Вашингтон възнамерява да разшири тази пропаст, допълни китайският представител.

«Искам да дам една цифра. Американският ядрен арсенал е около 5 800 — 6 000 бойни глави, което е 20 пъти повече от размера на ядрения арсенал на Китай. Това е съгласно данните, предоставени от международно известни аналитични институции», каза той на специална пресконференция.

Фу Зонг подчерта, че САЩ били наясно с това.

«САЩ ще инвестират 500 млрд. долара през следващите десет години и 1,2 трлн. в следващите 30 години. Да искат Китай да участва в така наречените тристранни преговори не е нищо повече от оправдание да развържат ръцете си, за да получат военно господство», изтъкна китайският дипломат.

Същевременно той отбеляза, че отказът на Китай да участва в тези преговори не означава оттеглянето му от международния процес за ядрено разоръжаване.

«САЩ все още не са ни казали какво искат от нашето участие в преговорите: да увеличим ядрения си арсенал до нивото на САЩ или че САЩ са готови да намалят арсенала си до нивото на Китай», отбеляза още високопоставеният китайски дипломат.

Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ), подписан през 2010 г., остава единственото споразумение между Русия и САЩ за ограничаване на военната мощ. Той изтича през февруари 2021 г. и засега Вашингтон не е обявил дали възнамерява да го поднови.

Американският държавен глава Доналд Тръмп неведнъж е говорил за желанието да се изработи нов тристранен документ между Русия, Китай и САЩ. В Пекин тази идея беше отхвърлена. От своя страна Москва подкрепя удължаването на договора без предварителни условия.

Вашингтон многократно призова Китай да участва в преговорите относно договорките за контрола на въоръженията.

Коментари:

Зареждане ...