JB Press (Япония): Неочаквана устойчивост на руската икономика

Русия често е критикувана, че «седи на нефтена игла», но всъщност тя има и други мощни производствени потенциали, сигурен е Юсуке Оцубо. И настоящата криза, която се оказа «не толкова страшна» за руската икономика, е потвърждение на това.

Превод от JB Press (Япония):

JB Press (Япония): Неочаквана устойчивост на руската икономика

Руската икономика, „закалена“ в борбата със западните санкции, показва неочаквана способност да устои на последствията от пандемията на коронавирус.

…Най-страшното не се случи: спадът на цените на петрола изобщо не доведе до спиране на износа на Русия на нейните въглеводороди.

…Ако погледнем макроикономическите показатели на Русия, демонстрирани по време на кризата, свързана с коронавируса, и кризисните ситуации от други години, ще видим, че „корона-шокът“ се оказа не толкова страшен за руската икономика.

Макар Русия често да я критикуват, че „седи на петролна игла“, цифрите убедително показват, че тя има и други мощни производствени потенциали, както и формиралите се вече в периодите на кризите лидерски технологии.

Настоящата криза е още едно потвърждение за това.

Ако погледнем месечната динамика на БВП през 2020 г., то през януари-март той възлиза на 3,7%, през април — 12%, а през май — 10,9%.

Въпреки това, още през юни, веднага щом икономическата активност в страната бъде частично възстановена, се очаква значително увеличение на положителната динамика в сравнение с април-май. Тя може да сведе до нула предишните загуби.

Значително подобрение в икономическата ситуация на страната в доклада си до президента Путин на 9 юни бе потвърдено не от някой друг, а от президента на «Сбербанк» на Русия Герман Греф (който често критикува правителството). Той заяви:

„Въпреки тежката ситуация в руския бизнес, през юни тази година бизнес активността в страната се възстановява с по-бързи темпове, отколкото очаквахме. Съдейки по данните на нашите платежни терминали, инсталирани в различни търговски и банкови обекти, през юни оборотът им, който преди това възлизаше на 25% от преди кризата, достигна нивото от 90% от номиналното. В тази връзка Сбербанк на Русия повиши своята оценка на динамиката на БВП за 2020 г. от минус 6 — 7% до минус 4,2 — 4,5%.»

Трябва да се отбележи, че западноевропейските и американските инвеститори също отбелязват високата стабилност на руската икономика спрямо последиците от корона-кризата.

…Санкциите, наложени от западните държави във връзка с анексията на Крим през 2014 г., дадоха особено силен тласък. Сериозните ограничения за внос принудиха руските производители да увеличат производството на храни в страната. В резултат на това Русия вече се превърна и в мощна селскостопанска сила…

Автор: Юсуке Оцубо — генерален партньор на инвестиционната компания UMJ (United Managers Japan Inc.). През 1989 г. завършва икономическия отдел на престижния университет в Токио. След дипломирането си работи в Банката на Япония на ръководни длъжности. През 1997-2000 г. е първи секретар на японското посолство в Москва, занимава се с проучване и анализ на икономическата и финансовата информация за Русия.

През 2003 г. заема длъжността ръководител на отдела за чуждестранни инвестиции на голямата японска компания CSK Japan Corp.  Ръководител на проекти за рискови проекти в Силиконовата долина в САЩ, Израел и Русия. Счита се за авторитетен специалист по финансовите пазари на държави с развиваща се икономика. От 2007 г. е директор на големия инвестиционен и финансов холдинг United Managers Japan Inc.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://jbpress.ismedia.jp/articles/-/61147

JB Press (Япония): Неочаквана устойчивост на руската икономика

Коментари:

Зареждане ...