Foreign Policy обяснява защо САЩ не могат да се справят с свалянето на чуждестранните правителства

8 юли 2020-Нюз Фронт.

Свалянето на чуждестранни правителства, с което редовно се занимават САЩ , трябва да бъде придружено поне от разбирането за това, от което се нуждае населението на друга държава. Вашингтон показа, че не е в състояние да разбере дори американците.Това е посочено в статията на изданието «Foreign Policy».

„Страна, която не може да убеди гражданите си да носят маски, за да спрат пандемията, няма извинение или оправдание за свалянето на чуждо правителство и опитите за преработка на цели общества, които почти не разбира“, се казва в публикацията.

Foreign Policy обяснява защо САЩ не могат да се справят с свалянето на чуждестранните правителства

Изданието подчертава, че американската намеса с цел сваляне на властите неизбежно ще навреди на друга държава, унищожавайки съществуващите политически институции.
Освен това превратът създава победители и губещи.
Последните вероятно ще предпочетат да си отмъстят, желаейки да си възвърнат властта и богатството.
За да избегнат това, САЩ трябва да «заемат страната, за да поддържат ред, докато се формира ново правителство», но възниква друг проблем.

„Чуждестранното военно присъствие обикновено предизвиква местно възмущение и поражда по-голяма съпротива, което от своя страна изисква окупационната власт да изпрати повече войски, за да се опита да го потуши“, обясняват от изданието.

Освен това, ако Съединените щати се ангажират да назначат своите протеже на ръководни позиции в друга държава, тогава това трябва да стане с ясно разбиране на местните порядки и ценности. В крайна сметка Вашингтон принуждава милиони хора да «променят своите основни убеждения и норми относно политиката и обществото» заради личните си интереси.

Излишно е да се говори, че американската администрация дори не може да ограничи собственото си общество, за да победи коронавируса. Вашингтон не успя да реши дори такъв проблем като носенето на маски

«Маските не тежат 20 килограма, не са болезнени за носене, не предават информация за местонахождението ви или друга лична информация на правителството, Джордж Сорос или Google и не струват цяло състояние», се казва в публикацията.

В този случай правителството на САЩ не се опитва да промени поведението на чужденците; то работи на своя територия, с хора, които то познава най-добре. Въпреки че някои елементи на пандемичния отговор са сложни, основните цели са доста прости и ясни. За да овладеете епидемията, трябва само да забавите скоростта на предаване на инфекцията сред населението.

Вместо това американските елити „фетишизираха свободата“, поощрявайки саботажа на карантинните мерки.
В същото време медиите подчертават, че е безразсъдно да се обвинява само Доналд Тръмп за всичко, защото няма гаранции за по-голям успех с друг президент.

„Справянето с COVID-19 не би било лесно при най-добрите обстоятелства, но основната задача все още е много по-проста от опитите за създаване на стабилни и ефективни демокрации в Ирак, Афганистан, Либия или други страни, където намесата на САЩ доведе до промяна на режима.
И затова една страна, която не може да убеди гражданите си да носят маски, не бива да мисли, че може да принуди хората в някоя друга държава да преработят цялото си общество в съответствие с изискванията на САЩ».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...