Експерт: Американските биолаборатории в Армения застрашават сигурността на страната

8 юли 2020-Нюз Фронт.

На 8 юли 2020 година се проведе Онлайн конференция на тема: „Чуждестранните биолаборатории в Централна Азия: защита от био заплахи или инструмент за геополитически игри?“

Експерт: Американските биолаборатории в Армения застрашават сигурността на страната

Събитието, организирано от Клуба на регионалните експерти на Киргизската република „Пикир“, се проведе във формат на видео-конференция на платоформата ZOOM.
Участниците в дискусията обсъдиха актуални въпроси, свързани с дейността на биологичните лаборатории, създадени в Централна Азия и други постсъветски страни с помощта на САЩ, както и опитите за възраждане на тази идея в Киргизстан.

Напомняме, че с избухването на пандемията отделни неправителствени организации, журналисти и политически сили възобновиха дискусия в киргизското общество относно отварянето на такива биолаборатории в Киргизтан.

Местните лобисти аргументират позицията си, с това, че след като през 2010 година страната отказа реализацията на канадски проект с американско финансиране, Киргизстан твърди, че «е пропуснал възможността» в размер на 60 милиона долара, обещани за разполагане на американско военно съоръжение в републиката — всички биолаборатории, разположени в постсъветското пространство , са финансирани от Пентагона и се курират от Агенцията по намаляване на заплахите от сигурността на Министерството на отбраната на САЩ (DTRA). Съответно, всички действащи биолаборатории в Грузия, Украйна, Армения и други държави от пост-съветското пространство изпълняват военни програми на Пентагона свързани с разработките на биологическо оръжие.

Темата свързана с опасността от военно-биологичната дейност на Пентагона, тревожи и Армения, в която към днешна дата има 5 биолаборатории на САЩ.

„Ние повдигаме темата за лабораториите още от 2017 година.
Тогава с финансирането на Агенцията за намаляване на заплахите веднага бяха открити 3 лаборатории.

В момента въз основа на получената информация 5 лаборатории работят на територията на Армения.
Направихме финансов анализ и сравнихме разходите на Пентагона за тези лаборатории и граждански съоръжения от същия тип.
В резултат видяхме, че цената на лабораторията надвишава цената на гражданските съоръжения.

Стигнахме до извода, че парите са изразходвани за оборудване с двойна употреба- за граждански и военни цели.
Това получи доста голям отзвук, но с времето темата отшумя. Накратко, лабораториите могат да навредят на икономиката, да подкопаят общественото здраве и да бъдат използвани срещу въоръжените сили на предполагаем противник. Тези лаборатории се строят в близост до градове с население над един милион души. Тоест, всякакви течове или земетресения, опасни патогени могат да избухнат и това може да има трагични последици-коментира Хайк Айвазян, ръководител на информационно-аналитичния център „Луис”.

На  фона на коронавирусната пандемия, все повече страни станали жертва на амбициите на САЩ да се занимават с опасни вируси и патогени започват да поставят въпроса за необходимостта от проверка и затваряне на американските биолаборатории.

Продължаваме да ви информираме по темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...