Руската ваксина срещу COVID-19: Няма нежелана реакция на организма сред доброволците

Доброволцитe, участващи в изпитанията на коронавирусната ваксина, разработена от руското министерство на отбраната заедно с Националния изследователски център по епидемиология и микробиология «Гамалей», нямат усложнения или странични нежелани реакции.

Руската ваксина срещу COVID-19: Няма нежелана реакция на организма сред доброволците

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната.

«След две седмици от момента на ваксинацията, здравният статус на участниците в изпитанията на коронавирусната ваксина … е стабилно добър, няма усложнения или странични нежелани реакции», се казва в съобщението.

Всички доброволци са под постоянното динамично наблюдение от страна на медицинските специалисти — те редовно измерват на доброволците кръвното налягане, пулса, температурата, извършват се аускултация и лабораторни изследвания, «за да се проучи интензивността на хуморалния имунен отговор», разглежда се също мястото на инжектиране.

Следващата седмица, на 21-ия ден след първата ваксинация, на доброволците от втората група ще се въведе вторият компонент от ваксината, за да се подобрят защитните функции на организма и да се увеличи продължителността на имунитета.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на руския лидер Владимир Путин, че проучванията на ваксина срещу COVID-19 ще приключат в края на юли.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...