Европейският съюз реагира остро на идеята Киев да подкрепи собственото машиностроене

7 юли 2020-Нюз Фронт.

Според европейските чиновници местните жители на колониалната Украйна не се нуждаят от собственно машинно инженерство и машиностроене.

Според пише изданието RuBaltic посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас не се поколебал да обясни на властите в Киев, че колонията няма права. Но има само задължения.
И следователно, ако Върховната Рада приеме законопроект № 3 739, който предвижда конкретни мерки за подкрепа на вътрешния инженеринг и машиностроене чрез въвеждане на процентна квалификация на локализацията на производството, Европа, която разглежда Украйна изключително като пазар на своите стоки с висока добавена стойност, заплашва да остави Киев без финансиране.

Европейският съюз реагира остро на идеята Киев да подкрепи собственото машиностроене

„През изминалия месец в Украйна се появиха два важни документа, които са сходни по съдържание.
Първият е проект на постановлението на Кабинета на министрите на Украйна „Някои въпроси по реалиазацията на пилотния проект по осъществяване на закупуване на техника за
машиностроенето с потвърдена степен на локализация на производството“ от 11 юни 2020 година.
Вторият е законопроект № 3 739 „За изменение на Закона на Украйна„ За обществените поръчки “, за да се създадат предпоставки за устойчиво развитие и модернизация на вътрешната промишленост“, пишат журналистите на портала,

„И в двата случая говорим за подкрепа на родното машиностроене. За целта се предлага използването на прост протекционистки инструмент — локализация на производството ”.

Така, според идеята на украинските законодатели, на територията на самата Украйна трябва да се произвежда фиксиран процент от закупените от Украйна части от оборудване, от 25 до 40% в зависимост от стоките

„Нивото на навлизане на вноса в обществените поръчки за разглежданите инженерни отрасли в Украйна достига 50%. Според експерти средно за всички обществени поръчки в Украйна тази цифра е 38%, докато при обществените поръчки на развитите страни вносът представлява не повече от 4-5% от всички поръчки “, обяснява един от авторите на законопроект № 3 739 от Роксолана Пидласа.

Прави впечатление, че въпросното предложение успя да обедини в качеството на инициатори максимално различни политически сили, сред които представители на „Слуги на народа“, лидера на „Отечество“ Юлия Тимошенко, съпредседател на Опозиционната платформа — За живота Юрий Бойко и дори представители на „ Европейска солидарност ”на Порошенко.

Срещу, сякаш по команда, излязоха ръчните „соросчета“, които нападнаха министъра на икономическото развитие, търговията и земеделието Игор Петрашко, чийто ведомство за пръв път говори за локализация.
Но като се има предвид, че това не е достатъчно, бяха използвани директни заплахи от европейски служители.
Официалният представител на ЕС в Киев Мати Маасикас, който вече беше споменат в началото, заплаши, че ще затвори за украинския бизнес пътя към евтините европейски кредити.

„Доколкото разбираме, законопроектът изисква от Министерския съвет да осигури въвеждането на същото ниво на локализация в бъдещи поръчки, свързани с проекти, финансирани от международни финансови институции като Европейската инвестиционна банка. Във връзка с това искаме да подчертаем, че тези изисквания могат да имат сериозно отрицателно въздействие върху бъдещите дейности на подобни институции в Украйна и съответната подкрепа от ЕС “, заплаши Маасикас.

Не е трудно да се улови същността на конфликта, формално, както обожават да правят това европейските бюрократи, те се позовават на „Споразумението за асоциация“, за което недалновидните украинци обърнаха страната с главата надолу, организираха Майдана, отключиха война, загубиха част от териториите си и, разбира се, съсипаха икономиката на страната си.
Това споразумение излага принципа на така нареченото „Равно третиране и недискриминация“, тоест забрана за всякакви протекционистки мерки. Но уловката е, че в условията на „равни отношения“ и „принципи на недискриминация“, които са установени де юре между силна и слаба икономика, де-факто
«консервират» обективните предимства за последната.

По този начин, подписвайки това споразумение, без всъщност да го чете, Украйна завинаги се поставя в положение на безсилна колония — чиято съдба е да бъде придатък за суровини, източник на евтин работна ръка,. и пазар за продажба на европейски стоки, произведени в съответствие със стандартите за „страни от трети свят.“

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...