Експерт на ООН нарече убийството на Сюлеймани по нареждане на Тръмп незаконно

7 юли 2020-Нюз Фронт.

Убийството на командващия спецподразделението :Кудс» генерал Касем Сулеймани извършено на 3 януари 2020 година по разпореждане на президента на САЩ Доналд Тръмп, се явява противозаконно деяние, заяви специалният докладчик на ООН по извънсъдебните убийства Агнес Каламард.

«В светлината на представените до момента доказателства от Съединените щати, ударът по генерал Сюлеймани и смъртта на придружаващите го лица, представляват неоправдано убийство, за което САЩ отговарят в съответствие с международното хуманитарно право», цитират западни медии окъси от доклада й.

Експерт на ООН нарече убийството на Сюлеймани по нареждане на Тръмп незаконно

 

Няма доказателства, че генерал Сюлеймани със сигурност е планирал предстояща атака срещу американските интереси, особено в Ирак, което изисква незабавни и оправдани ответни действия “, отбеляза тя.

Каламар повтори, че въпреки че Сюлеймани е отговорен за военната стратегия и действията на Иран в Ирак и Сирия, поради липсата на заплаха за хората, свързани със САЩ, американската военна акция срещу иранския генерал е била безаконна.
Медиите отбелязват, че докладът на Каламард посветен на убийствата с използването на дронове ще бъде представен в четвъртък, 9 юли, на сесия на Съвета за правата на човека на ООН. Половината от доклада, според съобщенията в медиите, ще бъде посветена на смъртта на Сюлеймани. Съединените щати обаче се оттеглиха от Съвета през 2018 година.

Очаквайте подробности по темата в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...