Д-р Симидчиев: «Най-важна е индивидуалната отговорност на хората, не бих разрешил мачовете»

«Не е проблемът в мерките, а в тяхното спазване. Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората».

Д-р Симидчиев: "Най-важна е индивидуалната отговорност на хората, не бих разрешил мачовете"
БНР

Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и добави, че Covid-19 промени реалността и трябва да приемем тази нова реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила.

Според него трябва да се структурират по-сериозни и по-малко сериозни мерки:

«Трябва да се види кои са най-рисковите ситуации. Аз ги деля на четири вида рискови ситуации — контакт едно към едно; контакт 1 към 10; контакт 1 към 100 и контакт 1 към 1000, каквито са мачовете и големите концерти, при които един човек може да се срещне с 1000 души».

Пулмологът коментира необходимостта от прецизиране на противоепидемичните мерки на базата на риска и според рисковия профил на всяка дейност да се налагат мерки, ако е необходимо.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че не би разрешил мачовете, ако зависеше от него, в този момент, когато броят на новозаразените е два пъти повече от излекуваните:

«Т.е. това е инфекция, която все още се разпространява сред общността, но това не означава, че трябва да се спре икономическата активност.

В предаването «12+3» той коментира, че вече не е налице паника във връзка с Covid-19, защото вече хората са много информирани за коронавируса, а и здравните заведения вече са много по-добре подготвени, отколкото в началото на епидемията.

«Ако заразеният човек има рисков профил, много вероятно е той-да се усложни и затова е по-добре той да е приет в болница преди да се усложни, за да бъде лекуван със средствата, с които разполагат лечебните заведения», обясни д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога медикаментът, който се обявява като българско лекарство срещу Covid-19, се е появил като възможност след изследване върху клетъчни култури, при което той е бил използван в 50 пъти по-висока от терапевтичната концентрация:

«Тогава той проявява противовирусен ефект. При нормалната си концентрация той проявява ефект основно срещу краста, но при обичайна концентрация няма никакви доказателства, че той би могъл да въздейства върху вируса».

Интервю на Петър Волгин с д-р Александър Симидчиев в предаването «12+3» на БНР.

 

 

Коментари:

Зареждане ...