Биологичните лаборатории на САЩ- опасност за целия свят

7 юли 2020-Нюз Фронт.

Говорителят на външното министерство г-н Шуанг направи изявление, в което изрично се посочва, че «китайските власти подкрепят официалната позиция на Русия и смятат съществуването на американски биологични лаборатории на териториите на отделни държави, които преди са били съветски републики» за опасно.

 

Съединените щати са създали множество биологични лаборатории на територията на бившия Съветски съюз, което предизвиква сериозно безпокойство сред населението на съответните държави и съседните страни. Местната общественост настоява за закриване на тези съоръжения. Надяваме се, че американската страна ще заеме отговорна позиция, ще вземе предвид официалната загриженост на световната общност и ще предприеме реални стъпки за премахване на подобни опасения.

Биологичните лаборатории на САЩ- опасност за целия свят

По данни на Министерството на отбраната на Русия, по територията на пост-съветското пространство действат 65 американски секретни обекти с двойно назначение. Тоест, официалната легенда за местното население на тези държави е «грижа и развитие на здравеопазването», но в действителност, зад стените на тези обекти се извършват опасни експерименти свързани с разработките на биологично оръжие.

Повечето от тези лаборатории т са разположени в Украйна и Грузия — до 15 лаборатории във всяка република. Други 12 — в Армения, 4 — в Казахстан, в Азербайджан има подобни лаборатории и т.н.

Най-тревожното е, че като цяло обществеността в много от тези страни не знае какво всъщност правят американските военни специалисти в тези лаборатории.

Освен това, ако сравнително наскоро това би могло да се нарече неприятен факт, днес, в разгара на пандемията на коронавирус, този факт вече е преминал в категорията на тревожните и дори много тревожни. Неслучайно говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че „разработването на причинители на опасни заболявания може да се извърши в американските биологични лаборатории, разположени в чужбина“, и че „Москва не може да пренебрегне факта, че инфраструктурата с опасен биологичен потенциал се формира от американците в непосредствена близост до руските граници. «

 

Когато на планетата бушува коронавирусна пандемия, самото съществуване на биолаборатории, работещи в интерес на американската армия и военни с финансовата подкрепа на Пентагона, не може да не стане причина да се задават въпроси като:

Каква именно дейност се извършва в тези лаборатории?
Защо, освен американците, в тези обекти няма достъп за международни специалисти?
Ако лабораториите не се занимават с нищо, което да носи опасност, защо не се допускат специалисти, които да проверят дейността им?

Кой може да гарантира безопасността за населението на държавите на чиято територия за разположени тези обекти?

Не е ли време да се преразгледа Конвенцията за забрана на разработването, производството инатрупването на бактериологическото (биологическото) и токсично оръжие и за неговото унищожаване

Конвенцията за забрана на биологическото (КБО) е открита за
подписване на 10 април 1972 г. и влиза в сила през 1975 г. Държавите по КБО
се задължават да не разработват, произвеждат, придобиват, съхраняват или
употребяват биологични или друг вид токсични оръжия, а универсализацията
на Конвенцията се счита за ключов елемент в усилията на международната
общност за справяне с разпространението на оръжия за масово унищожение.
Отсъствието на режим за проверка на спазването на задълженията на
държавите, произтичащи от нея, ограничава ефективността й.
Към месец септември 2013 г. страните-членки в Конвенцията са 170,
като през 2013 г. се присъединяват Камерун, Науру, Гвиана и Малави.
Шестнадесет държави все още не са подписали нито ратифицирали
документа. Република България ратифицира КБО през 1972 година.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...