FAZ: Макрон с всички сили се старае да спечели благоразположението на Путин


Тонът на последната видеоконференция създава впечатление, че Путин и Макрон са свързани от близко приятелство, пише германският вестник. Макрон дори заимства някои от формулировките на Шарл дьо Гол. Това вероятно може да се обясни с желанието на френския президент да предотврати сближаването на Русия с Китай.

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

FAZ: Макрон с всички сили се старае да спечели благоразположението на Путин

Преди разговора с канцлера Ангела Меркел, който се проведе този понеделник в Месеберг близо до Берлин, френският президент Еманюел Макрон повтори желанието си да възобнови „диалога относно мерките за доверие и сигурност“ с Русия. Целта на този диалог трябва да бъде създаването на европейска система за сигурност «от Лисабон до Владивосток», както се изрази Макрон в разговор с руския президент Путин.

Както съобщиха от Елисейския дворец, обменът на мнения между двамата президенти под формата на видеоконференция миналия петък е продължил повече от два часа.

В комюникето от ведомството на френския президент диалогът беше наречен „дълбок и съдържателен“. Френската редакция на компанията RT разпространи в събота в социалните мрежи видео с първите петнадесет минути от разговора, което създаде впечатлението, че Путин и Макрон са близки приятели.

Веднага се забеляза, че двамата често се обръщаха един към друг на „ти“, а Макрон през цялото време подчертаваше „дългото приятелство“ между двата народа, вкоренено във времето на съвместната борба срещу националсоциализма. Първоначално Макрон планираше да присъства на парада на победата на 9 май в Москва.

Кадрите показват, че френският президент с всички сили се старае да спечели благоразположението на Путин.

Макрон се държеше подчертано доверително и обяви готовността си да пристигне в Москва на посещение „преди края на август“, ако ситуацията с инфекцията позволи.

Желанието на Макрон да проведе диалог с Русия относно мерките за доверие и сигурност озадачи неговите европейски партньори, тъй като поведението на Макрон беше възприето като нарушение на солидарността на страните членки на ЕС.

В разговора той демонстрира, че по такъв деликатен въпрос като договорите за разоръжаване, той разчита на сътрудничество с Путин.

Макрон стана единственият европейски лидер, който отговори положително на руското предложение за „мораториум“ върху ядрените ракети със среден обсег и заяви готовността си за преговори.

За да намали недоволството на ЕС, Макрон назначи Пиер Вимонт, бивш посланик в ЕС и генерален секретар на Европейската служба за външна политика, за свой специален пратеник за сътрудничество в областта на сигурността с Русия.

Във Франция опитът на Макрон да се хареса Путин се разглежда като предимно вътрешнополитическо послание към десните буржоазни избиратели.

Формулировката за „Европа от Лисабон до Владивосток“ е заимствана от Шарл де Гол, който през 1959 г. говори в едно от своите изказвания за „Европа от Атлантическия океан до Урал“. Тогава това се дължи на опита да се гарантира на Франция специално положение между блоковете на свръхдържавите.

Призивът към Русия може, наред с други неща, да се обясни със стратегията на Макрон за предотвратяване на тревожното сближаване между Москва и Пекин. Но зад опита за сближаване може да има опасения и около по-нататъшно намаляване на влиянието на Франция в Либия и Сирия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.faz.net/2.1677/schulterschluss-gesucht-so-umgarnt-macron-putin-16836577.html

Коментари:

Зареждане ...