Проф. Петко Салчев: Увеличават се парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести

Болниците се върнаха към обичайния си режим на работа. Не очакваме да имат дефицити… С предложението за увеличаване на парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести целим да стимулираме развитието на инфекциозните звена… Всяка болница сама ще решава как да усвоява допълнителните пари“. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, директор на НЗОК.

Проф. Петко Салчев: Увеличават се парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести
Проф. Петко Салчев е единственият кандидат да оглави Здравната касаСнимка: БГНЕС

В петък Българският лекарски съюз и Здравната каса проведоха среща, на която постигнаха споразумение по редица въпроси.

Предстои нова работна среща за уточняване на конкретните параметри на новите цени на клиничните пътеки. Очаква се крайният вариант на анекса към НРД за обсъжданите промени да бъде подписан в средата на месеца.

Проф. Салчев обобщи предложенията, договорени по време на срещата:

„Увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести. Предлагаме увеличаване на цените на клиничните пътеки за всички останали заболявания. И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, като условие е да преминава през направление от РЗИ, а разчетите са до 2500 изследвания на ден, които може да покрие Касата. Предлагаме подпомагане на детското и майчино здравеопазване. Предложихме отчитане на дейностите в извънболничната помощ в реално време“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Петко Салчев подчерта:

Финансов резерв в Касата има“.

Интервю на Диана Янкулова с проф. Петко Салчев в предаването „Неделя 150“

Коментари:

Зареждане ...