Борисов: Нашето море е най-чисто

«Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско — има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали — да предоставим най-чистото море», заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов: Нашето море е най-чисто
Премиерът Борисов е отбелязал, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции.

«Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат», смята министър-председателят. Според него в условията на пандемия бизнесът трябва да продължи да работи.

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по оперативната програма «Околна среда» на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите, информира правителствената пресслужба.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти, се посочва в съобщението.

Източник: София, БТА

Коментари:

Зареждане ...