Шегите настрана: партньорството на Украйна с НАТО като повод за безпокойство

4 юли 2020-Нюз Фронт.

От юни 2020 година Киев се ползва със статут на участник в програмата за разширено партньорство на НАТО. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че новият статут ще даде на страната „достъп до учения със съюзниците и задълбочено сътрудничество на страните членки на НАТО“, включително в областта на разузнаването.

Колкото повече разузнавателни данни, толкова по-добре. Още повече, че така ще може да се състави обективна картина, и така ще бъдат по-ефективни решенията, които се вземат…ще сме по-добре информирани за ситуацията, която се развива в Крим»- обобщи украинският министър.

 

Шегите настрана: партньорството на Украйна с НАТО като повод за безпокойство
Популизмът е поразителен и се хвърля в очи веднага. Министърът с умен вид казва това, което следва да говорят украинските чиновници според избрания пропаганден курс, но тези думи нямат практическо значение.

Думите на Кулеба могат да създадат впечатление, че Киев денонощно разработва и реализира стратегия по връщането на Крим. Остава само да посъберат още малко свежи данни от разузнаването и «победата» им е в кърпа вързана.
Всъщност връщането на Крим (и Донбас) в Украйна е страшен сценарий, който Киев избягва на всяка цена. Това наскоро откровено заяви бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Евгений Мураев в ефира на телевизионния канал «Наш».

Мураев тогава говори за връщането на Донбас, но същите думи са актуални и по отношение на Крим.

Последният път, когато прозвуча грумко заявление по отношение на Крим от устата на украинския министър Кулеба, беше през февруари тази година.

Тогава той спомена за съществуването на хитър 12-етапен план, според който Крим „ще се изплъзне от отслабените ръце на Русия“.
Изминаха шест месеца, но никой не забеляза началото на изпълнението дори на началния етап на това действие, да не говорим за останалите 11.

Украйна е шестият член на програмата за разширени партньорство на НАТО заедно с Австралия, Швеция, Финландия, Йордания и Грузия.
НАТО подчертава: партньорството с всяка страна е индивидуално.
Това означава, че например с Австралия и Швеция алиансът ще си сътрудничи по различен начин, а съответно с Грузия, Украйна или Йордания- по друг.
Ясно е, че от тези шест основни партньори са само Австралия, Швеция и Финландия.
Йордания се нуждаеше от НАТО за операции в съседен Ирак, не повече.
Грузия и Украйна са необходими не сами по себе си, а в контекста на опитите за постигане на геополитически контрол на САЩ над Евразия.

Според сценария на Запада Украйна е осъдена на безкрайна конфронтация със съседите си — Русия, както и с Беларус, Молдова, Приднестровието, ако техните правителства са в добри отношения с Москва.
Не случайно в украинската преса периодично се появяват злонамерени статии, насочени срещу главите и правителствата на тези държави.
При такива обстоятелства участието на Украйна в разширената програма на НАТО не е причина за оптимизъм, а за сериозна загриженост. Особено за самата Украйна.

Автор: Владимир ДружининОдна Родина

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...