САЩ се опитват да смекчат афганистанския провал за сметка на страните от Централна Азия

4 юли 2020-Нюз Фронт.

Във Вашингтон, страните от Централна Азия се разглеждат като ресурс, който може да се използва за  военно-политическите кампании на САЩ. Ето защо се опитват да ги «обърнат» от Русия към Афганистан.

Това заяви главният редактор на списание «Проблеми на националната стратегия» Аждар Куртов в коментар за агенция «Spuntik».Той обърна внимание на това колко активно САЩ агитират правителствата на Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан да участват в афганистанското урегулиране.
Ръководителят на Държавния департамент Майкъл Помпео повдигна тази тема на онлайн конференцията „Централна Азия — САЩ”.

САЩ се опитват да смекчат афганистанския провал за сметка на страните от Централна Азия

Особеността на ситуацията е, че американските експерти и политици, използвайки термина „Голяма Централна Азия“, добавят Афганистан към региона, въпреки че това не е напълно вярно.

Целта на такава дейност е да се насочи вниманието на петте страни от постсъветската Централна Азия към Афганистан, като по този начин се намалят отношенията им с Русия “, обясни журналистът.

В същото време той подчерта, че страните от Централна Азия никога не са били единни с Афганистан и всички предишни опити също са били неуспешни.

„От историческа гледна точка Афганистан и централноазиатските републики се развиват различно, особено по време на Съветския съюз. Ако погледнете икономическите и социалните аспекти на тези страни, става ясно, че благодарение на Русия републиките са отишли много напред “, подчертава Куртов.

 

Опитите да се свържат изкуствено страните от региона с Афганистан са направени единствено в полза на Вашингтон, тъй като стратегията на САЩ в Афганистан се е провалила и американската администрация трябва по някакъв начин да смекчи това фиаско. Визията на ситуацията в Афганистан в съседните републики обаче значително се различава от това как се вижда от другата страна на Атлантика. Каквото и да предложи Вашингтон, не се взема предвид реалната геополитическа ситуация в региона.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...