Косово получава излаз към морето — крачка към Велика Албания?

4 юли 2020-Нюз Фронт.

Косовският премиер Авдула Хоти помоли албанския премиер Еди Рама да даде на Косово част от албанското пристанище Дуръс. Официална Тирана е готова да обсъди въпроса с Прищина.

Така Косово ще има достъп до морето, а двата региона ще направят още една стъпка към обединение — икономическа и политическа.
От страна на Албания, както смятат експертите, това може да е идея и част от модела, чрез който ще се реализира националното албанско единство. А Косово ще получи пристанище и ще може да има излаз на море.

 

Косово получава излаз към морето - крачка към Велика Албания?

Агим Шахими, президент на Националната търговска палата на Албания и Косово, отбелязва, че Хоти не е поискал нищо ново, а просто е повторил това, което обеща държавата Албания за Косово през 2010 година.
Той също така отбелязва, че в същото време Косово вече е получило едно пристанище от Албания, Шенжин, което не функционира, а Косово няма средствата да инвестира в него.

Сега Косово ще притежава две пристанища. През 2019 година Албания вече подписа споразумение с Косово, според което косовската митница получи своя клон в пристанището на Дуръс. Албанският премиер Еди Рама определи това като «първа стъпка» към създаването на митнически съюз между Прищина и Тирана и каза, че пристанището в Дуръс ще бъде не само митница на Албания, но и митница на Косово.

Фактът, че Дуръс ще премине в ръцете на Косово, вече беше потвърден от премиерите на Албания и Косово на среща в Тирана, според косовските и албанските медии. Въпреки че условията, при които ще бъде осъществен преходът, не са разгласяват.

„Авдула Хоти поиска част от пристанището в Дуръс като услуга за нас, тъй като ние, като Косово, използваме чуждестранните пристанища Дуръс, Бар, Солун и Варна, а целият внос, който Косово има — над 90%, минава през тези пристанища.
За нас е важно да разполагаме със собствена товарно-разтоварна станция, така че беше избрано пристанище Дуръс, през което ще мине целият митнически трафик и по този начин ще се попълни бюджетът на Косово “, каза Шахими пред Sputnik.

Чиновникът смята, че Сърбия ще има полза от това. Тъй като завършената магистрала Дуръс — Прищина — Ниш може да се използва от всички държави.

Малко вероятно е Сърбия да се съгласи да изпрати стоките си през пристанището и терминала с митническия печат на Косово.

Но сърбите също ще могат да използват албанската част на пристанището.
Както и да е, министърът на европейската интеграция на Косово Блерим Река вече заяви, че на Сърбия се предлага голям компромис, а именно достъп до пристанището на Дуръс в Албания през Косово.

Тази идея се разпространява от пресата от няколко месеца. Въпреки че сръбският президент Александър Вучич отрече това, албанските медии продължиха да публикуват информация за съществуването на плана, предложен от САЩ.
Предполага се, че Сърбия ще получи достъп до морето през Дуръс с тунели, защитени коридори и пристанищен участък в замяна на признаването на суверенитета на Косово.

Вариантът, Сърбия да получи достъп до морето на албанския бряг в замяна на признаването на независимостта на Косово бе първоначално изказан от директора на Института за стратегически изследвания във Вашингтон Грегъри Копли миналия септември в контекста на спекулациите за обмена на територии между Сърбия и Косово.

Няма съмнение, че Сърбия има нужда от достъп до морето. Защо обаче албанският Дуръс беше единственият вариант за Сърбия, и защо бяха затворени вратите за нея в гръцкия Солун и дори в черногорския Бар?

 

Изглежда, че с разпадането на Югославия на Балканите, безпроблемно се строи единствено проектът «Велика Албания». Албания и Косово предприемат стъпки към политическа и икономическа интеграция. Етническите албанци постепенно завземат властта в Македония.
Косовските власти вече открито заявяват апетити да присъединят други три региона на Сърбия с голямо албанско население.
Албанските бунтовници вече се активизираха в Македония и Южна Сърбия, където бяха създадени движения за въоръженото отделяне на части от Черна гора.

 

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...