Bloomberg: Санкциите на САЩ срещу «Северен поток 2» са незаконни

Вероятните нови санкции на САЩ по отношение газопровода „Северен поток 2“ противоречат на понятието закон. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел. Освен това тя отбеляза, че Германия продължава да счита проекта за икономически и той трябва да бъде завършен.

Превод от Bloomberg:

Bloomberg: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са незаконни

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че новите санкции на САЩ спрямо газопровода „Северен поток 2“ „не съответстват на законовите представи» на Германия“ и призова за завършване на проекта.

«Ще действаме в този контекст», каза Меркел в Берлин в сряда, отговаряйки на въпроси на депутати от Бундестага, долната камара на германския парламент.

Тези изявления засилват нарастващото напрежение, свързано с изграждането на газопровода с дължина 1200 километра, който е положен по дъното на Балтийско море, за да доставя руски газ директно в Германия, срещу който президентът Доналд Тръмп рязко се противопостави, наричайки го «канал за милиарди долари за Владимир Путин»

Според чиновници, запознати с обстоятелствата около преговорите, ако САЩ изпълнят заплахите си за блокиране на „Северен поток 2“ чрез въвеждането на допълнителни санкции, Германия се готви да предприеме мерки. Правителството на Меркел обмисля необходимостта от координирани действия на равнището на Европейския съюз, заявиха те.

Този проект предизвика сериозни спорове сред държавите-членки на ЕС. Според представители на германските власти обаче предполагаемата пряка намеса на САЩ в енергийните интереси на блока от 27 европейски държави може да доведе до приемането на колективни мерки за противодействие.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че в отговор на санкциите на САЩ ЕС подготвя «приемането на засилен санкционен механизъм».

Общоевропейските санкции следва да бъдат одобрени единодушно от всички 27 държави-членки.

В документ, изготвен от германското министерство на икономиката, се казва, че подобни мерки от страна на САЩ биха били „ново явление“ и могат да причинят значителни щети на германските и европейските компании и банки, както и на държавните учреждения.

«Северен поток» на Газпром отдавна е цел на нападките на Тръмп. Миналата седмица той обяви на предизборен митинг в Тулса, Оклахома, че Германия «не изпълнява задълженията си» по разходите за отбрана, но плаща огромни пари на Путин.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-01/merkel-says-u-s-nord-stream-sanctions-not-legally-justifiable

Bloomberg: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са незаконни

Коментари:

Зареждане ...