Видео: Путин и Лукашенко откриха Мемориала на съветския войник в Ржев


Президентите на Русия и Беларус — Владимир Путин и Александър Лукашенко, взеха участие в церемонията по откриването на Мемориала в Ржев на съветския войник.

По-късно държавните ръководители планират да проведат отделна среща.

Видео: Путин и Лукашенко откриха Мемориала на съветския войник в Ржев

По-рано съобщихме, че в Русия се прожектира филмът «Ржев», който разказва за дните от живота на войниците от Червената армия, воюващи в село Овсянниково по време на Втората световна война.

Във военната драма режисьорът Игор Копилов показва суровата истина за войната: трудностите, лишенията, а също героизма на червеноармейците, сражаващи се за родината.

Реалната Ржевска битка продължила 15 месеца. В сраженията загиват над един милион бойци от Съветската армия. В един от епизодите за сражението се разказва в повестта «Да изкупиш с кръв» на писателия-фронтовак Вячеслав Кондратиев, залегнала в основата на сценария  на филма.

Червеноармейците героично се сражавали с фашистката военна машина, независимо от липсата на подкрепления, оскъдни боеприпаси и назравящ вътрешен конфликт. След известно време след завземането  на селото, когато военните от СССР били претърпели големи загуби, в Овсянниково пристигнал човек, който вербувал потенциални предатели — немците хвърлили в селото агитационни листовки.

Режисьорът Игор Копилов отбелязва, че снимачната група се е опитала да покаже на зрителите реалната война, за да могат те да видят и почувстват зловещите трудности, които са изпитали войниците от Червената армия на СССР, воюващи в името на Победата.

Според завеждащ отдела история на народното опълчение към Държавния музей за отбрана в Москва Владимир Каримов, във войната наистина е имало случаи, при които фашистите са разпръсквали агитационни листовки по фронтовата линия. Затова на фронта са били изпращани хора, които са подтиквали към предателство — такива, които повярвали във вражеската пропаганда. Фашистката армия била добре обучена, въоръжена и имала вече 2-годишен опит от участието във войната.

«Ние се учихме да воюваме по време на войната. Затова на фронта е имало всякакви събития. Тук не бива да се правят заключения от гледна точка на съвременния мирен човек. Действията на хората тогава били в условията на война, тежка, страшна и зловеща, на базата на тези закони, които тогава съществували в съответните условия», отбелязва Каримов.

Затова съвременните критици се затрудняват в оценката си. Но ветераните, вече гледали филма «Ржев», потвърждават — всичко е било точно така. А това е най-важната оценка за създателите на произведението.

Участникът в Ржевската битка Спартак Сичев за филма «Ржев»:
«Това беше тежък филм. Всичко беше точно така».

На 11 декемаври в Твер се състоя специална прожекция на военната драма «Ржев». Почетни гости на мероприятието бяха тверските фронтоваци. Заедно с тях филмът бе гледан от губернаторът Игор Руденя, от представители на изпълнителната и законодателната власт на Тверска област, духовенството, кметската власт, ръководителите на силовите ведомства, представители на обществени организации, курсанти от военната академия, млади армейци, доброволци и журналисти.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...