Старт на товарната жп линия на кримския мост (и видео)


Товарната железопътна линия бе открита между полуостров Крим и континентална Русия.

Старт на товарната жп линия на кримския мост (и видео)

С отварянето на товарния трафик по железопътната част на Кримския мост се очаква постепенното увеличаване на товарния трафик от 3 милиона на 25-26 милиона тона годишно.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин сподели, че когато е пътувал по Кримския мост, е изпитвал «чувството на възторг и удовлетворение от свършената работа с добър резултат». Това той заяви в програмата «Москва. Кремъл. Путин» по телевизионния канал «Россия-1».

«Съдейки по това, което казват експертите, мостът ще работи много-много десетилетия, а може би и век. Трябва само навреме да се обслужва, да се ремонтира, така мостът ще стои с векове», каза президентът.

Той подчерта, че при изграждането са се използвали «най-съвременни технологии».

Путин припомни, че преди това опитите да се изгради мост през Керченския пролив са били предприемани три пъти в историята, но «всичко бе неуспешно и остана така», затова и възникнали предположенията, че Русия няма да успее да направи подобен транспортен път.

«По-рано нямаше никакви технологии, а сега имаме. Всички работеха добре, работеха много и качествено, практически цялата работа се извърши с наши технологии», отбеляза президентът.

Путин нарече участниците в изграждането на моста герои.

«Видяхте хората там, очите им горят, те бяха щастливи от резултата, който постигнаха. Много им благодаря», завърши държавният глава на Русия.

По-късно при разговор с руски журналист на въпроса има ли новогодишен подарък, който би изненадал Путин, руският лидер отговори:
«Когато човек престане да се удивява, време му е да поеме към гробищата».

Кримският мост е най-дългият в Русия — той е 19 километра. Началото на движението с автомобили първоначално бе планирано за декември 2018 година, но работите завършиха по-рано.

Путин откри автомобилната част от Кримския мост на 15 май.

Движението на автотранспорта бе пуснато на 16 май миналата година, а на влаковете по железопътната част на моста — на 23 декември 2019 година.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...