Русия: САЩ подготвят почвата за възобновяване на ядрените изпитания

САЩ, заемайки деструктивна позиция по отношение Договора за забрана на ядрените изпитания, подготвят почвата за възможното възобновяване на ядрените изпитания, това се казва в изявлението на Министерството на външите работи на Русия по случай 20-годишнината от ратификацията на гореспоменатия Договор с Русия.

Русия: САЩ подготвят почвата за възобновяване на ядрените изпитания

Пентагонът може да подготви и проведе ядрени изпитания „в рамките на месеци“, ако такава заповед бъде дадена от американския президент. Това заявиха от Defense News  и изпълняващия длъжността помощник замглава на ведомството Дрю Уолтър.

Той счита, че ядрените изпитания с ограничени възможности за събиране на данни могат да бъдат извършени в кратки срокове. За това обаче е необходимо да се получи заповед от държавния глава, която той може да даде по технически или геополитически съображения.

„Смятам, че това може да се случи сравнително бързо“, каза Уолтър за ядрените изпитания в САЩ.

Той обаче отбеляза, че за мащабните изпитания ще е необходима по-дълга подготовка — година или повече.

По-рано Washington Post, позовавайки се на информирани източници, написа, че високопоставени служители на Белия дом повдигат въпроса за провеждането на първите ядрени изпитания от почти 30 години.

По-рано съобщихче, че високопоставени служители от Белия дом са повдигнали въпроса за провеждането на първите от почти 30 години ядрени изпитания. Това пише Washington Post, позовавайки се на информирани източници.

Въпросът е бил обсъден на среща на високопоставени американски чиновници на 15 май почти веднага след обвиненията на САЩ, че Русия и Китай провеждат ядрени изпитания с малка мощност. Срещата не е завършила с никакво споразумение за изпитания, съобщил един от източниците.

Според него демонстрацията пред Москва и Пекин, че САЩ могат да «извършат изпитания», може да бъде полезна от гледна точка на преговорите, тъй като Вашингтон се стреми да сключи тристранна сделка и да регулира арсеналите на най-крупните ядрени държави.

Друг източник споделил, че в крайна сметка е било решено да се използват други мерки в отговор на действията на Руската федерация и Китай.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...