Поредна US финансова инжекция за Украйна срещу «вражеската» Русия

Държавният департамент на САЩ е готов да плати 150 хиляди долара на украинска организация, която ще се занимава със създаването на русофобски информационни и видео материали.

Поредна US финансова инжекция за Украйна срещу "вражеската" Русия

Това показват данните от документа, публикуван от пресслужабта на САЩ в Украйна.
Според документа, Вашингтон е готов да изплати относително голяма сума за създаването на пропагандни филми. При това в посолството не скриват, че целта на проекта е формирането на антируски настроения.

Това се доказва от факта, че РФ в документа се нарича «вражеска» държава.

«Поощрява се концепцията за акцент върху исторически събития, които често не съответстват на руските дезинформационни наративи», се посочва в американския документ.

В него е посочен списък на тези, сред които чернобилската катастрофа и нейните политически последствия, референдума за независимост на Украйна и разпада на СССР, постсъветското завръщане у дома на кримскотатарските общности, Оранжевата революция и Евромайдана.

Авторите трябва да акцентират върху «личните истории на украинците» в контекста на горепосочените събития, за да заинтересоват обикновените граждани. Освен видео проектът предполага и провеждането на лекции. Предполага се, че участниците в проекта и в бъдеще ще създават материали, съответстващи на антируския проект на Държавния департамент.

Лекциите ще се провеждат в посолството на САЩ, а създадената информация ще се разпространява за сметка на ресурсите на Обществената телевизия, която активно си сътрудничи с предоставящите финансовата помощ.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...