Новата Мюнхенска реч на Путин

Експертът Игор Шишкин посочи глупостта на западните политици, които отказват да зачитат интересите на Русия.

Новата Мюнхенска реч на Путин

Статията на Владимир Путин «75 г. от Великата Победа: обща отговорност пред историята и бъдещето», която бе публикувана не само в Русия, но и зад граница, по политическия си ефект може да се счита за новата Мюнхенска реч.

Това в ефира на телевизионния канал «Россия 24» заяви експертът от Института за страните от ОНД Игор Шишкин.

«Бих сравнил статията с Мюнхенската реч на президента през 2007 г.», каза Шишкин. 

Експертът отбеляза, че главата на РФ тогава фактически е призовал Запада «да се спре и да се замисли», а и да се опита да демонстрира пред международните партньори, че «с Русия не бива да се държат като с колония, че Русия винаги е била и ще бъде велика държава», но западните политици «тогава не възприели тези неща».

Понастоящем вече е очевидно, че Западът напразно не се е замислил след Мюнхенската реч на Путин, която фактически е ознаменувала началото на бурния процес на формиране на многополюсния свят.

Даденият процес е неизбежен, но привикналите към хегемонията на САЩ полагат всички усилия за неговото забавяне, което поражда проблеми не само за новите световни лидери, колкото за съюзниците на Запада.

Настоящата статия на Путин е предизвикана от готовността на световните лидери да правят провокативни изявления, чрез които се подготвя почвата за пренаписване на историята.

Шишкин отбеляза, че преди това премиерът на Великобритания Борис Джонсън в своя реч е заявил за «еднаквата отговорност на СССР и нацистка Германия за Втората световна война».

«По-рано нито един лидер на великите сили не си е позволявал това», отбеляза Шишкин, посочвайки, че преди това подобно поведение е било свойствено само за «политици на нивото на Полша, Латвия и т.н.».

Именно в отговор на това, според експерта, Путин е написал статията си, която е призвана да демонстрира не само възмущението на Русия, но и готовността й активно да се противопостави на фалшификацирането на историята.

«Това е втората Мюнхенска реч, с която Путин призовава Запада да се замисли и да се спре».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...