Неадекватна политика: Броят на заразените с коронавирус расте, но мерките не се затягат

«Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно.»

Неадекватна политика: Броят на заразените с коронавирус расте, но мерките не се затягат

Такова разпореждане или препоръка даде премиерът Бойко Борисов на Националния оперативен щаб — Венцислав Мутафчийски, Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев — и министър Кирил Ананиев, с които се срещна тази сутрин за обсъждане на актуалната обстановка с разпространението на коронавируса у нас.

Припомняме, че днес бяха отчетени 140 нови случая на заразата, след рекорда от 26 юни 166 новозаразени за денонощие в страната. 

На премиера е докладвано за засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества. Внимателно трябва да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...