Handelsblatt (Германия): Немската икономика не бива да обръща гръб на Русия


Авторът се отнася скептично към промените в руската конституция и като цяло към ситуацията в Русия. Той обаче е сигурен, че политиката не трябва да бъде пречка за икономическото сътрудничество, защото от тази гледна точка Русия има голям потенциал. А в исторически план германско-руските отношения имат успех.

Превод от Handelsblatt (Германия):

Handelsblatt (Германия): Немската икономика не бива да обръща гръб на Русия

Русия отново направи това, което прави най-добре — демонстрира сила и мощ.

Над 13 хиляди войници маршируваха на Червения площад. На парада в чест на 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия беше поставен нов рекорд по брой военна техника: 234 броя техника минаха пред трибуните.

Президентът Владимир Путин говори за „мирната мисия на руснаците“…

Либералният курс отдавна е в миналото

Германия и германската икономика не трябва да обръщат гръб на Русия.

Разбира се, страната все още предоставя големи възможности: там има огромен пазар и образованието в математическата и техническата област все още е много добро.

Но политическите рискове трябва да се вземат предвид. Ясно е, че Путин в бъдеще възнамерява да работи повече за възстановяване на статута на страната си като военна суперсила, отколкото за възстановяване на икономиката.

Като съседка Русия остава неудобна. Берлин трябва да е готов за това. Ще е нужно търпение. Но въпреки многото спадове, от гледна точка на историята, германско-руските отношения са история на успеха.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/kommentar-die-deutsche-wirtschaft-darf-sich-nicht-von-russland-abwenden-muss-aber-risiken-eingehen/25946836.html?ticket=ST-5577985-KMwFiKAHBDilOYVUJ6oA-ap2

Коментари:

Зареждане ...