ЕК: Ще приложим контрамерки на US санкциите срещу «Северен поток-2», те нарушават международното право


Еврокомисията подготвя контрамерки срещу американските санкции срещу «Северен поток 2», пише изданието, позовавайки се на изявление на върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел. В отговора си на искането от Европейския парламент Борел отбеляза, че американските санкции са неприемливи от гледна точка на правото на ЕС и нарушават международното право.

ЕК: Ще приложим контрамерки на US санкциите срещу "Северен поток-2", те нарушават международното право

ЕС подготвя мерки за противодействие в отговор на санкциите на САЩ срещу «Северен поток 2», съобщава «Хенделсблат», позовавайки се на писмения отговор от върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел на искане от Европейския парламент. Както отбелязва изданието, все още не е казано как точно ще изглеждат ответните мерки.

Handelsblatt припомня, че в края на 2019 г. Доналд Тръмп въведе санкции срещу фирми, участващи в изграждането на газопровода «Северен поток 2». В отговора на Борел до Европейския парламент се посочва, че подобен ход не е в съответствие с правото на ЕС и нарушава международното право.

„Европейската комисия подготвя приемането на засилен механизъм за санкции, който ще подобри стабилността на Европа срещу влиянието на екстериториалните санкции, наложени от трети страни“, цитира изданието откъс от отговора на Борел.

Тръмп отдавна критикува „Северен поток 2“ и обвинява Германия, че осигурява на Русия високи приходи, купувайки руски газ. Наскоро американските сенатори обявиха разширяването на санкциите срещу газопровода. Междувременно строителството на «Северен поток 2» е почти завършено, отбелязва Handelsblatt.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.handelsblatt.com/politik/international/gaspipeline-us-sanktionen-gegen-nord-stream-2-eu-droht-mit-gegenmassnahmen/25953792.html?ticket=ST-4420280-PsEdv9RJZeQraPn1gTBI-ap2

Коментари:

Зареждане ...