Вашингтон плиткоумно заложи на военнопрестъпник и се провали

Американската геополитика на Балканите падна в капана на «късото мислене». Така звучи новината, че срещу косовския президент Хашим Тачи, който е нейното протеже на Западните Балкани, бяха повдигнати обвинения за военни престъпления по време на войната в Косово.

Вашингтон плиткоумно заложи на военнопрестъпник и се провали

Новината дойде дни преди подготвяната за 27 юни във Вашингтон среща между Хашим Тачи и сръбския президент Александър Вучич. На нея е трябвало да се обсъди как да се задейства диалогът Прищина-Белград. В качеството на помирител и посредник Вашингтон допускаше, че това можело да стане и чрез прекрояване на граници и размяна на територии. И докато в Прищина бяха готови на такъв вариант, в Белград не даваха сигнали, че го харесват.

Това не се харесваше и на титулувания посредник между Прищина и Белград в лицето на ЕС. По признание на Вучич, между Вашингтон и Брюксел има конкуренция кой да дирижира помирението между двете страни и взаимното им признаване. Със срещата на 27 юни Вашингтон се е надявал да дръпне пред Брюксел по косовската писта.

Но ето, че специализираният съд в Хага удари Америка през ръцете.

Той повдигна обвинения срещу Тачи и още девет бивши бойци, че са «отговорни за близо 100 убийства», включително за трафик на органи.

Тези обвинения бяха предявени още през 2008 г. от бившата прокурорка за военни престъпления Карла дел Понте. След разпускането на международния юготрибунал действа създаденият през 2015 г. трибунал за престъпления на Армията за освобождение на Косово (АОК). Преди около година тогавашният косовски премиер Рамуш Харадинай подаде оставка, след като бе призован от същия съд по подозрение във военни престъпления.

При такъв развой на събитията срещата във Вашингтон се провали.

Участие в нея отказаха както Тачи, така и новият премиер Авдула Хоти.

Вашингтон плиткоумно заложи на военнопрестъпник и падна в капана на недалновидността си. И като капак разчисти пътя на Брюксел да остане титуляр в посредничеството между Белград и Прищина. Вучич и Хоти имат куп срещи в Брюксел.

Юри Михалков, Дума

Коментари:

Зареждане ...