Новият руски пистолет ПЛ-15: Първокласно оръжие, «АК-47» сред пистолетите


В Русия е завършена разработката на пистолет ПЛ-15, който по своята гъвкавост, точност, надеждност и лекота на използване е сравним с автомата Калашников. Ще успеят ли руските оръжейници да го направят толкова популярен в света, колкото АК-47, това ще покаже най-близкото бъдеще.

Превод от The National Interest:

Новият руски пистолет ПЛ-15: Първокласно оръжие, "АК-47" сред пистолетите

Оценката на оръжейния експерт Лари Викерс — „първокласно оръжие, точно, лесно за използване и бързо за презареждане“ — повтаря похвалите за АК-47, най-популярният автомат в света.

Концернът «Калашников», най-големият руски производител на оръжие и визитната картичка на гениалния изобретател АК-47 Михаил Калашников, излиза извън обхвата на легендарния автомат.

Компанията разработва прототипи на най-различен вид оръжия, от автономни танкове до мощни снайперски винтовки, но руските оръжейници най-вече се радват на усъвършенствания пистолет Лебедев ПЛ-15. Ако имат късмет, пише The War Zone, той може да стане «АК-47» сред пистолетите.

Пистолетът, разработен като универсално оръжие съвместно с руския спецназ и спортистите, понастоящем преминава през изпитания и скоро може да се окаже в кобурга на военните и правоохранителните органи по целия свят, съобщи генералният директор на «Калашников» Алексей Криворучко.

Както споделиха от «Калашников», новият пистолет с патрони 9х19 мм се отличава с малката си дебелина — от 21 мм отпред до 28 мм в близост до дръжката.

Двустранното разположение и конфигурацията на системите за управление на ПЛ-15 позволяват той да бъде използван и от дясната, и от лявата ръка, а характеристиките на оръжието го правят комфортен от гледна точка на изстрела и бързото връщане след това към линията на прицелването.

ПЛ-15 има индикатор за наличието на патрон, който му позволява визуално или «с напипване» да се определи зарадено ли е оръжието. Нестандарттната геометрия му позволява да стреля с патрони с нестандартна дължина на гилзата.

Въз основа на видяното, ПЛ-15 съответства на описанието — «АК-47 сред пистолетите.»

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/russia-hopes-handgun-will-reach-ak-47-levels-popularity-163269

Новият руски пистолет ПЛ-15: Първокласно оръжие, "АК-47" сред пистолетите
Пистолет Лебедев

Коментари:

Зареждане ...