«Непростим срам»: Църквата и Банката на Англия — лидери в търговията с роби


След разкрития анализ на Университетския колеж в Лондон, Англиканската църква и Банката на Англия са се извинили за бившите си служители, печелили в миналото от търговията с роби. Осъждайки тези страници от британската история, организациите обещаха да дарят средства за борба с расовото неравенство, пише The Daily Telegraph.

Видео: Мащабите на робството във Великобритания шокират.

"Непростим срам": Църквата и Банката на Англия - лидери в търговията с роби

Англиканската църква и Банката на Англия се извиниха за историческите си връзки с търговията с роби: с тяхна помощ енорийските свещеници, епископите и банковите мениджъри са получавали доходи през 19 век, според статията на The Daily Telegraph.

Църквата нарече такова минало «източник на срам».

Както споделя изданието, Университетския колеж в Лондон наскоро извърши анализ на базата данни и установи, че от 151 служители на църквата, които са печелили пари от търговията с роби, 96 (включително епископът) принадлежат на англиканската църква.

Сумите са били за лична употреба на свещеници, а 32 църкви са построени с пари от плантациите с роби, сочи проучването.

В началото на 1800 г. църквата се застъпва за премахването на робството, а през 2006 г. официално се извини за връзката си с този бизнес. Представителят на Англиканската църква подчерта, че „робството и експлоатацията нямат място в обществото“.

Анализ на данните показа, че шестима мениджъри и четирима директори на Bank of England също са печелили пари от продажбата на роби.

Например, сър Джон Рийд, който оглавявал кредитната институция от 1839 до 1841 г. и бил директор на компанията Уест Индия, получил 7,1 милиона паунда за своя дял в 17 карибски плантации, където работили 3,1 хиляди роби.

В четвъртък говорителят на финансовата институция нарече тези факти «недопустима част от британската история».

Отбелязва се, че общо в проучването си Университетският колеж в Лондон е представил данни за 47 хиляди души, живеещи във Великобритания, които са получили обезщетение в размер на около 20 милиона британски лири (равняващи се на 2,4 милиарда британски лири понастоящем) съгласно Закона за отмяна на робството през 1833 г.

Т.е. 47 хиляди човека във Великобритания са се занимавали с търговия с роби.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/06/18/exclusive-church-england-bank-england-apologise-historic-slavery/

Коментари:

Зареждане ...