Над 60 % от гражданите на ЕС нямат доверие на САЩ

Кризата, породена от новия коронавирус, предизвика драматично влошаване на европейското обществено възприятие спрямо САЩ. Това показват нови обширни социологически проучвания, цитирани от «Гардиън».

Над 60 % от гражданите на ЕС нямат доверие на САЩ

Повече от 60% от анкетираните в Германия, Франция, Испания, Дания и Португалия са заявили, че са загубили доверие в САЩ като световен лидер.

Доклад въз основа на резултатите от проучването твърди, че шокът от пандемията е «травмирал» европейските граждани, оставяйки ги да се чувстват «сами и уязвими».

В почти всяка страна, където са направени проучвания, повечето хора казват, че възприятието им за САЩ се е влошило след избухването на пандемията. Негативните нагласи към САЩ са най-силно изразени в Дания (71%), Португалия (70%), Франция (68%), Германия (65%) и Испания (64%). Във Франция 46%, а в Германия — 42% са заявили, че мнението им за САЩ се е влошило «много» по време на пандемията.

В анализ на данните, политическите експерти Сузи Денсън и Павел Зерка твърдят, че доверието в САЩ е «подкопано» в резултат на действията им по време на здравната криза и че подкрепата за трансатлантическия съюз «се срина«.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди в интервю за «Гардиън» в петък, че светът вече не може да приема за даденост, че Америка все още се стреми да бъде световен лидер. Проучването показва, че общественото мнение вече е наясно с промяната.

В доклада се изтъква: «Снето е доверието на европейците в САЩ. Мнозина бяха възмутени от хаотичния отговор на САЩ по отношение на COVID-19; липсата на солидарност, която показаха с европейците при затварянето на границите си на 12 март към членовете на Шенгенското пространство; и липсата си на лидерство в справянето с кризата с коронавируса на глобално равнище — или дори ангажираността с проблема (отвъд война на думи със Световната здравна организация).»

Изследването е поръчано от Европейския съвет по външни отношения, чието седалище е в Берлин, и е проведено от Datapraxis и YouGov в края на април и първата седмица на май, в девет страни от Европейския съюз, които заедно представляват две трети от населението на Общността.

Толкова ниско е доверието в бъдещето на трансатлантическото партньорство, че само 2% от анкетираните в Германия и 3% във Франция заявяват, че биха очаквали подкрепа от САЩ, докато Европа възстановява ударената си икономика, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...