N-TV: Паметник на Ленин в Германия

В германския град Гелзенкирхен издигнаха паметник на Ленин, съобщава N-TV. Паметникът, излят в Чехословакия през 1957 г., се появи на територията на марксистко-ленинската партия на Германия. Градските власти безуспешно се опитаха да предотвратят издигането на паметника, а местните десни протестираха срещу него, но след решението на съда, те ще трябва да се примирят с Ленин.

N-TV: Паметник на Ленин в Германия

Статуята под червен воал беше открита в края на тържествена церемония. Паметникът на Ленин е излят през 1957 г. в Чехословакия. Височината му достига 2 м, сега той се намира на територията на партията, която е под наблюдение от Министерството за защита на германската конституция.

В двете демонстрации срещу поставянето на паметника участваха над 50 души, съобщава N-TV. Според полицията привърженици на десни политически групи са присъствали на протестите.

В нощта преди поставянето на паметника неизвестни изрисуваха на различни места в града свастики, символи на СС и друга дяснорадикална (разбирай неонацистка, бел.ред.) символика и лозунги. Официалният представител на градската полиция не потвърди и не опроверга връзката на тези събития с демонстрациите срещу спорния паметник на Ленин.

Подоби неонацистки надписи и изображения се появиха, наред с всичко останало, на еврейското гробище, полицейското управление и на сградата на младежката социалистическа организация. Органите на държавната сигурност започнаха разследване. Подобни изображения се появяват в Гелзенкирхен през последните седмици, отбелязва германският телевизионен канал.

Председателят на марксистко-ленинската партия Габи Фехтнер счита Ленин за световен мислител, изиграл значителна роля в световната история, както и за борец за свобода и демокрация за широките народни маси.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Lenin-Statue-in-Gelsenkirchen-errichtet-article21860644.html

Коментари:

Зареждане ...