Milliyet: Членове на НАТО на ръба на въоръжен сблъсък

В резултат на последните дипломатически и военни ходове Турция започна да заставя да усещат присъствието й от Близкия Изток до Източното Средиземноморие и Северна Африка, пише Milliyet. Това увеличава риска от конфронтация и търкания в НАТО, в резултат на което постигането на компромис се усложнява, отбелязва авторът.

Milliyet: Членове на НАТО на ръба на въоръжен сблъсък

В последно време между Турция и Франция нееднократно избухват спорове, посочва изданието.

Париж се противопоставя на военните операции на Анкара в Сирия, активно подкрепя гръцката администрация на Кипър и Гърция в противовес на турските стремежи.

Ако си припомним позицията на Франция по отношение на «арменския геноцид» и членството на Турция в ЕС в близкото минало, източниците на двустранното напрежение стават очевидни, отбелязва авторът.

Но миналата седмица около бреговете на Либия в Източното Средиземноморие се случи по-сериозен инцидент, към чието разследване се наложи да се включи НАТО. Версиите на страните се разминават: Франция заяви, че турска фрегата уж е «преследвала» френски военен кораб, участващ в мисии на НАТО, а Париж се опита да провери товарен кораб, който превозвал оръжие за Либия, както твърди френската страна.

Турция категорично охвърли тези обвинения, пише Milliyet.

След което Париж се опита да окаже натиск върху Турция вече на платформата на НАТО, се съобщава в статията. До какви резултати ще даде разследването на НАТО на този инцидент и доколко това ще отслаби напрежението, на този етап е неизвестно.

Но фактът, че двама члена на алианса се оказаха почти на ръба на въоръжен сблъсък, предизвиква тревога, подчертава авторът.

«Това не е първият и единствен случай, който ни заставя да кажем за НАТО: «Що за алианс е това?!»…

Петя Паликрушеве

Източник: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sami-kohen/bu-ne-bicim-ittifak-6241849

 

 

Коментари:

Зареждане ...