Георги Караславов: «Тотална неадекватност, жалко»

Тотална неадекватност. Жалко.

Георги Караславов: "Тотална неадекватност, жалко"

Най-напред, поканите са вече изпратени още през 2019 г. и Радев е отговорил, че ще присъства.

Това като начало.

Следва отлагане на парада заради К-19 за нова дата.

Това не изисква изпращане на повторна покана за новата дата. Това е глупаво и несериозно, защото такава покана вече е отправена и ако Русия беше пуснала една повторна покана за новата дата, би прозвучало като натиск и като молене.

Което на дипломатически език означава домакинът да се самопостави в неудобно положение, а гостът да почувства, че го притискат да приеме.

Да иска президентът Радев «официално потвърждение на поканата» като условие за да отиде, е грубо и невъзпитано от наша страна и по същество е дипломатически гаф.

Такава няма да бъде отправена повторно. Отказът, след като вече е потвърдено присъствието ни, също е лош сигнал към Русия, от която очакваме доста ползи за икономиката и енергетиката ни.

Аргументът, като оправдание на президента с форума, също не е убедителен за отказа му и показва отношение, което, не е приятно.

Това е поразително обидна постъпка.

Другото, което ме озадачи е формата на изказ на президента ни — Да отговаря и да говори за себе си в трето лице. Тази форма по протокол е запазена за монархиите.

Доколкото знам, България е Парламентарна република.

Каквито са съветниците му, такава е и дипломацията му. Хубаво е да им се напомни на същите тези дребни дипломатически тънкости от професията.

Георги Караславов

Георги Караславов: "Тотална неадекватност, жалко"
Снимката е от сайта на Президентството

Румен Радев по време на дискусията, организирана в София на 24 юни (в деня на Парада на Победата в Москва) от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“. Конференцията бе посветена на бъдещето на Европейския съюз.

Георги Караславов: "Тотална неадекватност, жалко"

Държавният глава посочи, че пълноценната интеграция на България в ЕС, заложена в Лисабонския договор, изисква приемането ни в Шенгенското пространство и Еврозоната, за да участваме активно във всички политики и вземане на решения.

По време на мероприятието Президентът припомни и позицията си от Срещата на върха на НАТО в Лондон миналата година, че трябва да се преодолее пропастта между държавите, която ги разделя на производители и купувачи на технологии. Според държавния глава за целта са необходими програми за индустриално сътрудничество в НАТО и ЕС.

„Трябва да участваме съвместно в разработки с участието на нашата военна наука и индустрия“, заяви Румен Радев.

На снимката: Румен Радев, Гергана Паси, Захариева, Ивайло Калфин и др.

Коментари:

Зареждане ...